Община Гърмен продължава да предоставя топъл обяд на нуждаещите се

Снимка: Infomreja.bg

Тя кандидатства за финансова помощ по Оперативна програма

Община Гърмен ще кандидатства по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Топъл обяд в условията на пандемия от COVID – 19“ по Оперативна програма за храни и / или основно материално подпомагане. Така ще бъде продължена целевата програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация 2020“, финансирана от националния бюджет и предоставяна в община Гърмен от 1-ви май настоящата година, като чрез нея общината подпомага 90 потребители.

Новата операция дава възможност за разширяване на обхвата по отношение на най-нуждаещите се лица. Ще бъде приготвян и при необходимост доставян до домовете топъл обяд за уязвими граждани, които поради бедност и продължителна социална изолация в условията на криза, произтичаща от разпространението на COVID – 19, са в затруднение сами да осигуряват прехраната си.

Целевите групи обхващат лица без доходи или с ниски доходи - под линията на бедност, хора в затруднение поради влошената икономическа обстановка в страната и такива, които поради възрастта си или налични увреждания са в по-висок риск от заразяване и неблагоприятно протичане на инфекцията. В това число са и лица, поставени под карантина, без доходи или с ниски доходи и нямат близки, които да им оказват подкрепа. Ще бъдат обхванати и лица, обект на социално подпомагане, за които е установена нужда от допълнителна подкрепа. В условията на извънредна епидемична обстановка те са в невъзможност да задоволяват основните си жизнени потребности.

Разходите за едно лице на ден са в размер на 2.70 лева с включен ДДС и са предназначени за осигуряване на супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт.

„Топъл обяд в условията на пандемия от COVID – 19“ ще стартира от 1-ви януари 2021 година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK