Община Гърмен - финалист в годишните награди за туризъм в категорията "Община на 2016 г. за балнео и СПА туризъм"

Снимки: Община Гърмен

Курортната община Гърмен е номинирана от Министерството на туризма в категорията "Община на 2016 г. за балнео и СПА туризъм". В посочената категория всеки жител на общината, както и всеки, който е посетил прекрасните курорти със СПА центрове в Огняново и цялата община Гърмен, може да подкрепи номинацията като гласува в онлайн платформата www.tourismawards.bg.

Гласуването е ограничено по индивидуално IP и всеки може да гласува само веднъж за своя фаворит. То ще продължи до 18 декември 2016 г., а спечелилите най-много гласове общини участници ще бъдат обявени на специална церемония на 19 декември (понеделник).

Годишните награди в туризма насърчават развитието на българския туризъм чрез популяризиране на туристическите - балнео СПА обекти и дестинации и  повишават конкурентоспособността и качеството на туристическата услуга.

Идеята на организаторите е конкурсът да се превърне в традиционен, като това да даде възможност на участниците в сектор туризъм да участват активно и така да получават заслужена оценка за своите усилия в представянето и подобряването на българския туристически продукт.

Всички кандидатури за настоящия конкурс са разгледани и оценени съгласно разработена методология и карти за оценка, в съответствие с критериите на Световната туристическа организация.

Експертите на Министерството на туризма са взели решение да допуснат по-голям брой финалисти в някои от категориите, като те са подредени по азбучен ред. Четири са финалистите в категорията „Община на 2016 г. за балнео и СПА туризъм“, сред които е и община Гърмен.

В община Гърмен има десетки хотели, като всеки от тях има спа център и предлага разнообразни спа процедури. Това, което получават посетителите, е сауна, парна баня и басейн с минерална вода, кристално чист планински въздух и много възможности за интересни разходки в приказния район. 

Огняновските минарални бани се състоят от 24 термоминерални извора със сумарен дебит 102 л/сек и ср. температура на водата 39 -40 градуса по Целзий. Най-известният и най-големият извор - Мирото, е част от т.нар. извор Крайречно, който има 2 локализации. Едната обхваща минералните води в района на т. нар Градски бани, намиращ се на 1, 5 км северно от Огняново, а другата е около  известният профилакториум Огняново. 

Именно тази част е известна като Мирото. Тя се състои от 17 извора, като има два открити басейна. Те са и най-горещите в района с температура 42, 5 и 42 градуса по Целзий. Точно тук е открита и стара римска баня, която днес е обявена за паметник на културата.

Крайселско е другият минерален възел, който се намира на 600 м северно от Огняново в района на т. нар. Селски бани. Тук природата е формирала 7 извора с общ дебит 17 л/сек, чиято температура достига около 16-40 градуса по Целзии. Водите са бистри, безцветни, със слаб дъх на сероводород.

Абсолютно всички минерални извори на територията на селото са без санитарно-химическо замърсяване и са бактериологично чисти. В община Гърмен се намира и подобният на Жеравна, Копривщица и Арбанаси архитектурен резерват Ковачевица, който се нарежда сред онези живописни български села, които от пръв поглед омагьосват с излъчването си.

Великолепната родопска природа с неповторимите си творения допълва тази пасторална картина, превръщайки село Ковачевица в идеалната дестинация за една по-културно и духовно извисена почивка.

Село Ковачевица се разполага на 1050 м надморска височина по поречието на река Канина в Югозападния (Дъбрашки) дял на Родопите.Отстои на около 25 км от град Гоце Делчев, на около 120 км от областния град Благоевград и на около 210 км от столицата София. Ковачевица е известна още и като живата възрожденска магия. Само на 10 км от курорта се намира и еко селище Лещен, а на около 15 км е балнеолечебният курорт Огняново.

Самата община Гърмен е разположена в Югозападна България, в пазвите на Западните Родопи. Тя обхваща части от долината на река Места и от западните склонове на Дъбрашкия дял на планината. Граничи с Банска, Гоцеделчевска, Хаджидимовска и Сатовчанска общини от Благоевградска област и с Велинградска община от Пловдивска област.

Община Гърмен е разположена на 388 479 дка, от които 281 228 дка са горски фонд и 70 854 дка – обработваема земя.

Гласувайте на www.tourismawards.bg. за меката на балнео и СПА туризма - община Гърмен!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//