Община Гоце Делчев поема долгосрочен дълг за 3 млн.лв. за ремонт и изграждане на детски градини и съорежения

Снимка: Infomreja.bg

Община Гоце Делчев ще поеме дългосрочен общински дълг в размер на 3 милиона лева, въз основа на решение на Общинския съвет за приемане на бюджета на общината за 2016 г.

Дългосрочният общински дълг ще се използва за осигуряване на средства,с които ще се финансират проекти, касаещи основно ремонт и изграждане на детски градини, площадки и спортни съоръжения.

Публичното обсъждане на този кредит се проведе в залата на Общинския съвет и на него бе подробно обяснено за какво ще бъдат изразходени средствата а именно :

1 милион лева ще бъдат използвани, за да се изгради детска градина в село Лъжница.

Това е единственото от големите села в общината, в което до момента няма детска градина, а нуждата от такова детско заведение там е голяма.

В новата детската градина ще се отглеждат и възпитават 90 деца, разпределени в 4 групи.

Към момента част от малчуганите се извозват до детската градина в село Корница, което представлява неудобство както за самите деца, така и за родителите им.

Друга част от средствата - в размер на 500 000 лв., ще бъдат вложени в модернизация и реконструкция на площадките и дворните пространства на детските градини и обединените детски заведения на територията на цялата община Гоце Делчев.

Ще бъдат демонтирани остарелите детски съоръжения и пясъчници от площадките и ще се изградят нови сертифицирани площадки с ударопоглъщащи настилки, както и ще се подобрят дворните пространства в шест детски заведения.

1 милион лева от сумата по кредита, ще бъдат използвани за разплащане на спечелени проекти и програми от национални и европейски фондове.

Това са 300 000 лв. за финализиране на двата проекта в ЦДГ №1 „Снежанка“ и ОДЗ „Джани Родари“, 320 000 лв. за реализация на проекти по схема „Обучения и заетост за младите хора“ и „Образование и заетост“ по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“  2014 г - 2020 г.

Според решението на ОБС, част от дългосрочният кредит, в размер на 380 000 лв., ще бъдат използвани за съфинансиране по програма „Красива България“ и по Програмата за развитие на селските райони, а именно за проектите „Преустройство на котелно, въвеждане на възобновяеми енергийни източници и външно саниране на ЦДГ „Щастливо детство“ в Корница“ и „Осигуряване на достъпна среда и ремонт на помещения на административната сграда на Община Гоце Делчев.

Останалите 500 000 лв. от кредита ще бъдат използвани за рефинансиране на съществуващ овърдрафт.

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK