Община Дупница тели 500 хил. лв. заем заради тежкото състояние на ВиК

Снимка: Infomreja.bg

Докладната ще бъде разгледана на предстоящото априлско заседание на Общински съвет

Кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев ще входира до Общински съвет докладна за поемане на краткосрочен дълг. Той ще бъде в размер на 500 000 лв. за срок от една година, а причината - тежкото състояние на ВиК, съобщават от администрацията.

"Последните 3-4 месеца зам.-кметът по икономическите въпроси Олга Китанова направи редица срещи за външно финансиране. Коментирахме различни варианти, но в крайна сметка и банките, казаха, че единственият вариант е Общината да кандидатства, а не ВиК. Не е тайна, че водният ни оператор е на изкуствено дишане. Ако ги оставим - това означава да ги обречем на фалит, а там работят хора, които изхранват и семействата си.

Проблемът е ясен на всички - от 2010 година, цената не е коригирана, в същото време разходите по обясними причини са нараснали в пъти, именно заради този дисбаланс приход-разход. Този дълг не решава проблема, а по-скоро отлага. Има вече кореспонденция с КЕВР от 1-2 месеца, водим постоянно разговори и вече пристигна писмо от КЕВР, с което отварят вратичка, че може да се  разгледа бизнес-план на ВиК.

Дай боже, в близкия месец да се реши проблемът. Не входирам докладната с удоволствие, но от двете злини трябва да изберем по-малката, защото те нямат ресурс, с който да работят. С този дълг печелим две неща - да останат приходи за ВиК, както и да спрем нарастването на лихвите. Погасяването на вноските ще бъде от ВиК, но няма да е достатъчно като пари, и ще трябва Община Дупница да доплащаме. Подобна бе ситуацията, ако помните и с общинската болница", обясни инж. Чимев.

Докладната ще бъде разгледана на предстоящото априлско заседание на Общински съвет-Дупница.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK