Община Дупница даде над 2 млн. лв. за ВиК-мрежата в града и селата

Снимка: Infomreja.bg

Това са средства от бюджета на общината, както и допълнително привлечени

Над 2 милиона лева са разходите за ВиК-мрежата в града и селата, които са осигурени от Община Дупница само за изминалата 2022 година. Не е тайна за никой тежкото финансово състояния на ВиК-Дупница, както и фактът, че без помощ от Общината на практика трудно би функционирало.

"Точно 2 099 703,25 лв. са разходвани за календарната 2022 година. Това са средства от бюджета на общината, както и допълнително привлечени. Сред по-големите пера са аварийната подмяна на водопровод по ул."Орлинска" в размер на близо 600 000 лева, поет кредит от Община Дупница в размер на 1 000 000 лв за подмяна водопровод в Самораново, Крайници, Яхиново.

Осигурихме финансиране в размер на 409 000 лева за рехабилитация водоснабдителната мрежа в село Джерман, хисроизолиране на резервоар в за питейна вода за село Дяково.. Отделно от това сме финансирали и ремонти и подмяна подземна инфраструктура на улици в града "Елин Пелин", "Родопи", "Баба Ната", Трети гвардейски полк" и други. По всичко личи, че тази практика ще продължи", коментира кметът на общината инж.Методи Чимев.

Той и зам.-кметът по икономическите дейности Олга Китанова продължават срещите с банки във връзка с заявеното желание за поемане на кредит в размер на 500 000 лева за нуждите на ВиК.

"Проведохме вече срещи с няколко банки. Не е лесно да се водят подобен род преговори, които са почти ежедневно. Сложно и трудно е, предвид ситуацията, в която се намира ВиК.

В преговорите с различните банкови институции като гарант по кредита сме посочили именно Община Дупница. Надявам се в близък период от време да успеем да постигнем споразумение, което да удовлетворява и двете страни", допълни инж. Чимев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK