Община Благоевград ще почете 99 години от смъртта на Пейо Яворов

снимка: infomreja.bg, архив

С полагане на венци и цветя пред паметника на Пейо Яворов община Благоевград ще почете 99 години от смъртта на големия поет и войвода, вписал името си в едни от най-епичните страници на народо-освободителната епопея в Пиринска Македония.

Церемонията ще се проведе утре в градската градина от 11:00 часа, в нея участие ще вземат зам.-кметът на община Благоевград Валери Смиленов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, общественици, творци и граждани.

Пейо Яворов е редактор на легалния орган на ВМРО - вестник "Дело", и други издания, свързани с Македоно-Одринското революционно движение. Той е бил четник в четите на Михаил Чаков и Яне Сандански, близък съратник, сподвижник и биограф на легендарния Гоце Делчев.

При избухването на Балканската война през 1912 г. поетът е доброволец в Македоно-Одринското опълчение и оглавява чета. Той е сред участниците в освобождението на Банско и на Неврокоп (днес гр. Гоце Делчев). Яворов е и първият кмет на Неврокоп след освобождението на града преди 101 години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK