Община Благоевград осигурява повече пари за селата, увеличава и заплатите на кметовете

Снимка: Infomreja.bg

С повече пари за селата, увеличение на заплатите на селските кметове и увеличение на възнаграждението на общинските служители, които досега са с минимални заплати.

Това се предвижда в заложения за 2019 Бюджет на Община Благоевград.

Днес на пресконференция кметът Атанас Камбитов обяви също, че заплатите на администрацията няма да се увеличат.

Специално внимание ще бъде обърнато на междуселските пътища и улици, на които им предстои цялостна рехабилитация. Средствата за ремонтите обаче не са осигурени от Бюджет 2019, а от фирмите, с които са сключени договори за поддръжка на уличната мрежа.

Общата стойност на Бюджета, който ще бъде финализиран днес, за да може да бъде внесен за гласуване в ОбС, е 72 млн. лв. От тях 510 000 лв. ще бъдат разпределени за обновяването или изграждането на нови детски площадки и алеи, които са одобрени като предложения от кампанията „Ти предложи, кмете, направи“.

С 10 000 лв. по-малко пък ОФК „Пирин“ започва новия сезон като тази сума е нарочно заложена, обясни кметът. Според ръководството са необходими 700 000 лв., но общината отпуска с 200 хил. по-малко, за да може да мотивира спонсори, които да инвестират в клуба.

Специално внимание се обръща обаче на спортистите в Детската юношеска школа, за които Камбитов одобрява предложението  децата да тренират безплатно и да получат екипи от общината.

Добра новина има и за онкодиспансера „Свети Мина“, който ще се сдобие с комбиниран апарат за лъчетерапия на стойност от 200 000 лв.

Като въпроси пред кмета бяха представени две точки – бъдещият инвеститор на Картала и затварянето на „Булгартабак“.

Относно ски центъра Камбитов сподели, че вече е имал неофициална среща с бъдещите собственици и е забелязал техния потенциал. Разбира се, общината също има желанието да помогне Картала да се развие.

"Моето мнение е, че трябва да се даде ски центърът на концесия поне за 30 години, защото всеки инвеститор търси някаква възвръщаемост на своите инвестиции. Що се отнася до общината, то тя ще изпълни своя анжгажимент за изграждането на пътища и паркоместа в района на ски центъра”, заяви Атанас Камбитов.

Кметът бе пестелив относно фабриката, поради това, че става дума за частен бизнес, но каза, че и в световен план има подобни закривания на такива мащабни предприятия.

По темата дали в Благоевград има инвеститори Камбитов бе категоричен, че има, но бързо се отказват заради липсата на работна ръка.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK