Община Благоевград купила 8 телефона за година на зам.-кмета по културата

Снимка: Infomreja.bg

Над 20 000 лв. са похарчени за техника за две служителки само за година

Техника за 20 820 лв. само за година е използвана от служители на висши постове в Община Благоевград.

Три смартфона само за месец е получила бившата заместник-кметица Христина Шопова от Община Благоевград, а стойността на „покупките“ надхвърля 16 000 лв.

Инвентаризационен опис на дълготрайните активи разкрива сумите, похарчени от общинския бюджет за техника, която е ползвана от хората на висши постове – тоест служебни телефони, таблети и лаптопи.

Само през януари 2018 зам.-кмет Шопова е придобила три телефона за общо 5 967 лв.

Смартфоните са от най-висшия клас на техниката и най-търсени модели за 2018, затова и два от телефоните струват по 2 699 лв., а третият е 1 369 лв.

Предколедно – в края на 2018, отново от справката се разбира, че Шопова е придобила още два телефона и таблет на известни брандове. Те са всеки по 2299 лв. + 1599 лв., а таблетът – за 1410 лв.

В месеците между януари и декември 2018 от Бюджета на Общината са изразходвани 4248 лв. Разбивка на сумата показва, че тя е похарчена за два телефона – излезли на пазара току-що, всеки от които за 1649 лв. и 2599 лв.

Проверката показва, че пари за ремонт на техниката не са ползвани, защото тя не е имала време да се повреди.

Материалното отговорно лице, подписало и наредило закупуването на служебната техника, която в момента не се ползва от служителите на Общината, е тогавашният кмет Атанас Камбитов.

За 2018 година още един служител на Община Благоевград е получил два телефона – единият през месец февруари, а другият през август.

Антония Методиева е разполагала с айфони за по 4497 лв.

Мобилен апарат/ таблет

Модел на производство

Закупен от Общината

Цена в лева

Собственик

Самсунг Галакси Ес8

2017 

януари 2018

1369

Христина Шопова

Айфон х64 ГБ Спейс Грей

2018 

януари 2018

2699,90

Христина Шопова

Айфон х64 ГБ Спейс Грей

2018 

януари 2018

2699,90

Христина Шопова

Айфон хес 64 ГБ Спейс Грей

2018

декември 2018

2299

Христина Шопова

Айфон 8 64 ГБ Голд

2017

декември 2018

1599

Христина Шопова

Самсунг Галакси Ес9 64 ГБ

2018

април 2018

1649

Христина Шопова

Айфон х 256 ГБ Спейс Грей

2018

септември 2018

2599

Христина Шопова

Таблет Самсунг Галакси Таб Ес3

2018

декември 2018

1410

Христина Шопова

 

 

 

Крайна сума: 163323 лв.

 

Айфон х64 ГБ

2018

февруари 2018

2298

Антония Методиева

Айфон хес 64 ГБ Силвър

2018

август 2018

2119

Антония Методиева

 

 

 

Крайна сума: 4417 лв.

 

Обща похарчена сума за техника: 20820 лв.

Името на Методиева се спряга и в още едни сметки – или по-точно усвояването им.

Като директор на Дирекция "ПРАВНО-НОРМАТИВНО ОБСЛУЖВАНЕ И ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ" тя е получавала над заплатата си още 2108,33 лв. Това става в годините 2016 и 2017 под формата на сключени договори за изготвяне на правила, стратегии и програми за развитие, за правно обслужване и изпълнение на Национална програма за енергийна ефективност. В тези две години са изплащани възнаграждения на екипа на кмета Камбитов – част от които директори на дирекции в Общината, за 223 000 лв.

Дружеството, по което са усвоявани пари, е общинската фирма „Благоевград Инвест 2016“ ЕООД, както стана ясно от пресконференция на настоящия кмет Томов.

В това дружество най-големите суми годишно чрез граждански договори са получавали именно Методиева и зам.-кметът по хуманитарни дейности и култура Христина Шопова. Сметката показва, че 50 600 лв. за две години правят по 25 300 лв. годишно или 2108 лв. месечно.

По 35 600 лв. за двугодишния период или по 17 800 лв. годишно са получавали зам.-кметът по финансите Иво Николов, Зорница Кралева – зам.-кмет по европейските програми и проекти, и зам.-кметът Янко Янков, който отговаря за строителството до юни 2017.

Именно тогава е освободен от поста си след журналистическо разследване.

Оставката си от ръководния пост Янков депозира с мотива, че причините са лични.

Решението на заместник-кмета обаче идва след разследването на местния сайт Вlagoevgrad-news.com, който разкрива косвени връзки на Янко Янков с фирми, изпълнители на обекти по програмата за енергийна ефестивност в Благоевград.

Янко Янков е назначен за заместник-кмет по сигурността и строителството в края на ноември 2015 г., малко след старта на програмата за безплатно саниране.

"Знаем, че Благоевград е лидер в националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и се надявам да запазим тази позиция и в бъдеще", са първите думи на Янков след встъпването му в длъжност.

Той обаче остава в екипа "Камбитов" едва година и шест месеца.

Татяна Борисова, началник на отдел „Счетоводство“, е получила само 5 000 лв. за двете години. Същият бонус над заплата си взимат и Стояна Иванова като началник на Отдел „Финанси и бюджет“, както и Елена Трампова – главен експерт „Човешки ресурси“.

Както стана ясно, общинската фирма „Благоевград Инвест“ няма сключени договори по Националната програма за енергийна ефективност, както и за организирането, провеждането на информационни кампании за дейността на дружеството по изпълнение на европрограмите по саниране, както са познати.

Нелепото в случая е, че именно фирмата е регистрирана с предмет на дейност, свързана основно със строителство, проектиране, строителен надзор, изготвяне на оценки и експертизи, инжинринг и др. Неин управител е инженер Венцислав Атанасов, а колегата му Десислава Кузманова от отдел „Култура“ към Община Благоевград е ръководила „Благоевград Фест“, открита през ноември 2017.

През 2016 фирмата „Благоевград Инвест“ пък извършвала ремонти без да е имала подобни права, а на по-късен етап фирмата е сключвала договори за СМР, граждански договори и договори за услуга с външни лица и фирми, по които на са се провеждали процедури по ЗОП.

През 2016-2017 година са изплатени близо 1,5 млн. на благоевградска фирма за ремонт на дневни ясли. Тоест – поръчката е възложена на „Благоевград Инвест“, а тя възлага на друга фирма, а другата фирма изпълнява СМР.

Обезпокояващото е, че фирмата е участвала и в подготовката на двата големи фестивала в Благоевград „Франкофоли“ и „Наградите на БГ Радио“, въпреки че другата общинска фирма „Благоевград Фест“ е изпълнявала същите задължения.

За фестивала „Франкофоли“  по план са предвидени 580 000 лв. за 2019, но фестивалът на френската музика е струвал на благоевградчани 1 624 827 лв.

Данните показват, че две фирми са изпълнявали едни и същи поръчки по договори за професионално осветление, озвучаване, конструиране на сцени, за хиляди левове – суми, вариращи от 30 000 до 169 000 лв.

Разходите, платени от дружеството за двата фестивала, са: за 2017 – 214 000 лв., 2018 – 102 00, 2019 – 144 000 лв.

История:

На 24.11.2017 година с Решение № 389 Общински съвет – Благоевград, дава съгласие да се създаде еднолично общинско дружество с ограничена отговорност с наименование „БЛАГОЕВГРАД ФЕСТ“.

Предмет на дейност на дружеството е: Организиране и провеждане на всички видове културни обществени мероприятия, подпомагащи развитието на творческата дейност и осъществяването на политиката на Община Благоевград в областта на културата, изкуството и образованието; Организиране и провеждане на социални, мероприятия и инициативи; Организиране и провеждане на туроператорски услуги, които включват осигуряване на самолетни билети за превоз на пътници и багажи, хотелско настаняване и логистика, визи и медицинска застраховка при пътувания в страната и чужбина; Покупка на стоки или други вещи с цел да ги продаде в първоначален, преработен или обработен вид в страната и чужбина; Продажба на стоки от собствено производство в страната и чужбина; Кетъринг услуги; Организиране на тържества и развлекателни мероприятия; Търговско представителство и посредничество, агентство на български и чуждестранни физически и юридически лица; Сделки с интелектуална собственост; Импресарски услуги, както и всяка друга незабранена от закона дейност, която по предмет и обем изисква воденето й да става по търговски начин, а когато има разрешителен режим или лиценз- след получаване на съответното разрешение /лиценз/.

Капиталът на дружеството е 5 000 лв., а управител е Десислава Каменова Кузманова-Иванова, която да представлява и управлява дружеството за срок от 6 месеца.

По предложение на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов, Общината създава еднолично общинско дружество с ограничена отговорност, което носи името „Благоевградивест 2016” през февруари 2016.

За управител на дружеството е назначен инж. Венцислав Атанасов, дългогодишен служител на Община Благоевград.

„Инж. Атанасов е детайлно запознат с инвестиционния контрол, който се извършваше досега в отдел „Планиране и инвестиционен контрол“. Има необходимото образование. Той е човек, който е показал, че знае, че може и е наясно с всички проблеми, свързани с инфраструктурата, отговорен е и напълно подготвен за работата в дружеството”, казва по време на сесията кметът д-р Атанас Камбитов.

Създаването на общинско дружество е продиктувано от необходимостта за изпълнение на инвеститорски функции на обектите на община Благоевград.

Това включва организиране на проучването, проектиране и строителство, изпълнение на инвеститорски и технически контрол в основна част от изградения сграден фонд, инженерна и социална инфраструктура.

Освен това, то се занимава и с транспортиране, складиране, съхранение на машини, съоръжения и други материали и изделия, учредяване на ограничени вещни права върху недвижими имоти с изрично разпоредилтено решение на Общински съвет- Благоевград.

На него е възложено и проектиране, строителство и строително-монажни работи в областта на промишленото, гражданското и инфраструктурното строителство, инженерингова и търговска дейност по основния предмет на дейности, както и всяка друга незабранена от закона дейност, която  по обем и предмет изисква воденето й да става по търговски начин, а когато има разрешителен режим или лиценз- след получаване на съответното разрешение.

ПОЗИЦИЯТА НА ЗАСЕГНАТИТЕ СТРАНИ:

Във връзка с изнесени в медийното пространство данни, че съм "сменявала телефони с парите на благоевградчани", категорично заявявам, че това не отговаря на истината! Като пряк ръководител на поверения ми ресор съм подписвала документи и за телефонни апарати, и други материални активи, ползвани от служители, които са били на мое пряко подчинение.

Това завия посредством профила си във фейсбук бившия заместник-кмет Христина Шопова точно 13 дни след като бе разгласена информацията за скъпоструващи телефони, закупени от Община Благоевград, със служебна цел.

Всички изнесени данни не отговарят на истината и са извадени от контекста. Информацията е манипулирана и изкривена с цел да се ползва името ми услужливо, и тенденциозно, за да се отклони вниманието от истинския проблем - бездействието и некомпетентността на сегашното ръководство на Община Благоевград, пише накратко в своята позиция Шопова.

На 15-и февруари в същия тон и екскметът Камбитов се изказа по темата.

Ще го кажа съвсем простичко - всички цифри и твърдения, които се изнасят са лъжа и са извадени от контекста. Всичко това подлежи и е проверено от съответните институции. Само че, когато излязат резултатите, a те са, че няма никакви нарушения, същите тези удобно мълчат, обърна се към медиите Камбитов.

Призив направи и към настоящото управление – към екипа на Румен Томов.

„Спрете да лъжeте и да се криете зад гърба на екипа „Камбитов“, оправдавайки собственото си бездействие и незнание. Истинските проблеми не са в наследството от екипа „Камбитов“, а в това, че в момента нищо не се случва и не се работи, и хората много скоро ще го разберат. На лъжата краката са къси!“.

 

 

КОМЕНТАРИ

елементарно уотсън08:48 - 19.02.2020
Ясно е значи коя е ла...ала и коя само го е галила. ;) и не кметството, Вие данъкоплатците сте и ги купили, да Ви е честито.
Лили03:30 - 16.02.2020
Некадърност та си има име Елина Христова
До елина03:28 - 16.02.2020
Защо махнах те, че Татяна Борисова не е сестра на Шопова, защото е юрист, нали, некадърна Елина.
aza19:37 - 14.02.2020
Прилоша ми от това,,дейно момче с диплом стоматолог,а акъл на магураджия- много такива познавам.Който го изкадрува да си го съди да върне на града тия пари са на града.Той е раздавал,надсмивал се е,сега кой ще го накара да ги връща ,това е въпроса?

FACEBOOK