Община Благоевград дължи на ВиК 43 000 лв., опит за рекет е пресечен от кмета

Снимка: Infomreja.bg

3 нови детски градини и едно училище ще станат факт в града

Ежедневието и проблемите на всички хора в Благоевград бе темата на редовната пресконференция, дадена от кмета Румен Томов и екипа му днес преди обяд.

Поредица от „наболели проблеми в общината“ бяха обсъдени от Томов.

Аква паркът в града ще бъде с прекратен договор за концесия.

„Г-н Роячки настояваше за точно определен срок за прекратяване на концесията и начинът, по който това да стане. Предстои да се направи оценка на правния анализ, така че Общината да не бъде ощетена“, заяви Томов след предната сесия на ОбС, при която именно бе обсъдена точката.

Казусът със застрояване около емблемата на Благоевград – конят срещу кв. „Струмско“

Казусът започна след като бе внесена процедура за допускане за разработване на ОУП. След което следват много процедури до допускане за разглеждане на проекти, така че Общината, ако има правно основание да предяви претенции, ще го направи, каза Томов.

Той уточни, че разстоянието между замисления план за строеж на сгради и символа е 280 м.

Паметниците на града в чест на героите от Освобождението

На моста в посока към Младежкия дом ще бъдат поставени паметници на четири знакови фигури, свързани с Освобождението на Горна Джумая.

„Едно от най-важните неща е гражданите да имат патриотично възпитание“, каза Томов.

Ще се възстанови и паметника на Македонския четник, което ще образува ансамбъл от исторически паметници.

До месец ще могат да се разгледат предложенията кой са 4-мата най-достойни личности, чиито ликове да бъдат поставени на така наречения „мост на влюбените“.

Стартирала е и инициативата „Памет и слава“, която кметът разкри, че е свързана с осветяването на 12 паметника. Очаква се на 5-и октомври проектът да бъде напълно реализиран именно за празника на града.

Индустриални зони – Благоевград

Идеята бе съгласувана и подкрепена от всички общински съветници от партиите в местния парламент. Но гласуването месеци по-късно бе различно, каза Томов, който прочете имената на съветници от ГЕРБ и др. партии, които са гласували против или с „въздържал се“, въпреки че първоначално са подкрепили идеята да бъде изградена подобна зона.

Кметът уточни още, че всякакви опити отчуждаването на терените да бъде наречено „приватизация“ или „национализация“ са неверни.

Според градоначалника в момента зърнопроизводителите плащат 30 лв./ дка наем на земеделска земя, какъвто е теренът, определен за изграждането на зоната. Минималната сума, на която ще бъдат оценени земите, е 22 лв./ кв. м. Тоест за декар човек ще получи 22 000 лв., според Томов собственикът трябва да събира 733 г. от наем, за да получи тази сума. Ако това е национализация, здраве му кажи, заяви Томов.

Той се обърна към купувачи, които в момента „спекулативно“ на този терен, придобивали земи, за да получили печалба.

Ако мислят, че ще получат големи суми, няма да стане, защото това е дейност, свързана с изключително голям обществен интерес.

Той посъветва още да не се купуват земи „на килограм“, защото все още самият терен не е напълно уточнен.

Православен храм „Свети Мина“

До три седмици архитектурните колективи трябва да представят проектите си за храма, като ще бъдат избрани 3 от тези проекти, за да се избере най-добрия сред тях при обществено обсъждане. А при изграждането символично на плоча при храма ще бъде споменат проектантския колектив. Общината няма да бъде финансово заета от изграждането, защото то се осъществява чрез дарение.

Детски градини и училища

Общината кандидатства по проект за изграждане на три нови детски градини, които ще бъдат разположени в кв. „Баларбаши“, на ул. „Даме Груев“ и в кв. „Еленово 1“ (ул. „Преслав“). Това са общински терени, на които ще бъдат създадени детските заведения, които общо ще струват над 4 780 000 лв.

Нова училищна сграда ще бъде изградена и около ЗМК. В нея ще бъде поместена или Езикова или Математическа гимназия, които в момента са на двусменен режим и се помещават в една сграда.

Гимназията ще струва 4 780 000 лв.

Седмо Основно училище пък ще се сдобие с нова пристройка към прилежащата сграда.

Приют за кучета

Той ще бъде изграден на терен от 4 дка терен при бившите черешови ниви в града.

Финансирането отново ще бъде по проект.

Глоба за липса на кастрация на животните

Общината подготвя наредба за задължителна кастрация на домашните любимци, освен тези, които не са селектирани за разплод породи.

Глобата за стопаните, които не са изпълнили наредбата, ще е 150 лв.

Нова зелена среда на бул. „Свети свети Кирил и Методий“

Стартирал е проект по ново залесяване и поставяне на тревна настилка до тротоарната площ на булеварда, където преди повече от година бе открита новата велоалея. Оказало се обаче, че изпълнението ѝ не е до там добро, защото всички „боклуци“ били погребани под пясъка в зелените площи до алеята. Към момента Общината се е заела с разкопаването, почистването и рехабилитацията на терена с декоративни храсти, напоителна система и трева.

Проектът поетапно ще обхване целия град, уточни Томов.

Празникът на Благоевград – 5-и октомври

Програмата ще започне още от 1-ви октомври с премиера на Камерната опера.

На 2-ри – концерт на оркестър „Пирински звуци“ и Ансамбъл „Езерец“.

На 3-и е организирани планинско колоездене и театрално представление.

На 4-и ще се изявят талантите от ЦЛТРДБ.

На самия ден – 5-и октомври, в 9 ч. ще бъде открита паметна плоча в двора на църквата на ген. Спас Георгиев.

Час по-късно ще бъде издигнато знамето на пл. „Македония“ с участието на военното формирование в Благоевград и оркестъра на Сухопътните воински.

Тържествен молебен ще бъде отслужен от Неврокопския митрополит.

Ритуал по полагане на венци ще има пред паметника на Гоце Делчев и на паметника на Македоно-Одринското опълчение.

Ще се проведе и тържествена сесия на ОбС.

Кметът обяви, че е разговарял и с новия командир на поделението, който ще заведе ученици над 16 г. на полигона в Сливница, където ще могат да стрелят с военни оръжия.

Общината – длъжник на хиляди на ВиК

Водопроводът на курорт „Бодрост“ е предаден за управление от ВиК преди 3 г. ВиК обаче едва сега е поставило водомери на централния водопровод, който захранва вилите около почивната станция на „Булгартабак“, заяви Томов.

Когато има монополна структурна най-лесно е да иска 43 000 лв. за ползване на вода, фатурирана на Общината, каза още Томов.

„Ще искаме справка от ВиК дали точно тази вода е изразходена, с какво качество е и защо Общината плаща за това, че сме изградили съоръжения, които Вик ползва“, каза Томов.

Общината ще обжалва тази фактура.

ФК „Пирин“

Общината има идея да прехвърли дяла си от 20% на отбора, а след това ще бъдат договорени отношения за ползване на терени.

Предложение на тлъсти суми

Кметът обяви, че е разбрал за опити за корупция в сградата на Общината, но не спомена „виновните“.

През изминалата седмица получил информация от инвеститори, че е казано пред тях:

„За да ти минат проектите трябва да дадеш 15 000 лв. – за мен, за кмета и за зам.-кмета по строителство по 5 000 лв. Знам кои са хората, говорих с тях. Ще подам сигнал до Прокуратурата", заяви Томов в завършек на пресконференцията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK