Обществената пералня в Гоце Делчев от септември на самоиздръжка

снимки: Община Гоце Делчев

На заключителна пресконференция в Гоце Делчев бе представен проектът за обществената пералня, който приключва на 31 август.

Проектът „Създаване на социално предприятие „Обществена пералня” е финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансиран от Европейския социален фонд по схема "Нови възможности".

Заместник-кметът на община Гоце Делчев Богдан Боцев представи целите, дейностите и резултатите от проекта. По думите му основен клиент на обществената пералня към момента е МБАЛ „Иван Скендеров”, както и някои от хотелите и ресторантите в града.

С началото на новата учебна година се очаква от услугите на обществената пералня да се възползват и някои детски и учебни заведения, заради изключително конкурентните цени. Планира се в близките месеци да бъде закупена и професионална техника за нуждите на пералнята.

Със социалния ефект за лицата от уязвимите групи запозна присъстващите Парашкева Сотирова - експерт-консултант по проекта. Перспективите за развитие на социалното предприятие начерта Илиян Младенов - директор на обществената пералня.

Проектът е с продължителност 16 месеца и е на стойност 119 871.30 лв. В рамките на този проект бе извършен ремонт и оборудване на помещения на социалното предприятие «Обществена пералня», закупиха се перални машини, сушилня, ютии, стелажи. За целта се ползват помещения в съществуващата пералня на МБАЛ ”Иван Скендеров”.

Извършен е също подбор и наемане на персонал - управител, счетоводител и 6 работници, които работят на две смени. Разходите за техните заплати и осигуровки се поемат от проекта до края на месец август, а след това предприятието ще премине на самоиздръжка.

Социалното предприятие „Обществена пералня” функционира няколко месеца и обслужва както социалните заведения на територията на общината, така също фирми и частни лица, които имат нужда от подобна услуга. Цената на услугата, която се предоставя е 0.96 лв. за килограм пране.

 

снимки: Община Гоце Делчев

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK