Обществен съвет по културата създават в Благоевград

Атанас Камбитов, Даниела Савеклиева, Жанета Жикова и Стоян Благоев, снимка: infomreja.bg

Обществен съвет по културата ще бъде създаден в Благоевград, съобщи на пресконференция заместник-кметът по хуманитарните дейности Жанета Жикова. Идеята е това звено да предложи най-добрите и генерални идеи за развитието на културата в областния център, а не да се работи на парче, както е било досега.

"В тазгодишния общински бюджет са заделени 2,4 млн. лв. за култура, което е сериозна сума", коментира кметът Атанас Камбитов. Той уточни, че приходите от дейността на културните институции през миналата година са били едва 40 000 лв., като половината от сумата е заслуга на Кукления театър.

"Похвалното е, тази културна институция съумява да се справи в условията на криза и пазарна конкуренция, дори да формира печалба, при положение, че дори няма собствена сцена, а билетът за представление струва символичните 2 лева", отбеляза Жикова.

Общината смята да поощри културния институт отличник, като ремонтира залата в Младежкия дом, която служи за база на артистите от Кукления театър.

Заместник-кметът Жикова призна, че слабостта й е ансамбъл "Пирин", с чието ръководство вече е провела няколко срещи.

"Мен не ме интересува какво е ставало досега в ансамбъл "Пирин". За мен е важно да се генерира цялостна визия за развитието на емблемата на Благоевград и за съживяването на ансамбъла. Спомням си, че съм гледала спектакли, на които съм стояла права и съм плакала. На 27 февруари отново присъствах на техен концерт, но този път не се развълнувах. Очевидно там има някакъв проблем", заяви Жанета Жикова.

Тя посочи, че е споделила негативните си впечатления с ръководството на ансамбъла, но отказа да коментира дали ще поиска оставката на главния художествен ръководител Петьо Кръстев.

Кметът Атанас Камбитов подчерта, че за тази година в кметската хазна са заложени 860 000 лв. за ансамбъл "Пирин" и допълни, че сумата не е никак малка и в замяна Общината ще изисква качествен продукт.

 

КОМЕНТАРИ

FRED16:56 - 14.03.2012
Neznam i az kak shte gi opravi teq zaplatajii v Pirin ansambal. Ostavka trebva ne samo na glavniq hudojestven li e tam kakav e, ami na cqloto rakovodstvo. I az gi gledah na koncerta v teatara.... da vi kaja ne sam trognat! Trqbva malko chistka, stari ima mnogo.... poveche mladej treba na taq instituciq, i navsqkade de. Dano trepnat malko, ta da ni proslavat pak po chujbinata! Kakto sa praveli..... ei zavijdam iskrenno na onezi koito sa obikalqli sveta. Zaslujavat go a dno se promenat neshtata!!! Aide ostanete si sas zdrave :P :P :P
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK