Обобщение: Нови кметове, стари кметове и балотажи

Снимка: Infomreja.bg

Вижте картината в област Благоевград

Как се разпределиха силите в Югозапада?

В Банско изненадата дойде от промяната на статуквото – Иван Кадев, независим кандидат, подкрепен от множество парии, е новият кмет на общината, в която досега – в рамките на 8 години, управляваше Георги Икономов от ГЕРБ.

Новината буквално разтресе Пиринско, защото към момента това е единственият нов кмет в област Благоевград и единственият, който успя да надвие силната подкрепа от водещата партия.

Активността на гласоподавателите в Банско също бе завидна – 80%, с което заедно с община Кресна прави двете територии първенци по гласуване.

В Белица нямаше изненади и промени - Радослав Ревански пое втория си мандат с над 89% процента.

В Гоце Делчев Владимир Москов ще седне за 7-ми път на кметския стол, подкрепен от БСП. БСП показва и завидно присъствие в Кресна, където с около 60% Николай Георгиев победи.

ГЕРБ обаче се налага в Разлог и Петрич. Старите нови кметове там са съответно Красимир Герчев – с 3-и мандат, и Димитър Бръчков - 2-и мандат. Селата в Петрич, както и тези в Сандански пък ще избират кметовете си на балотаж.

ДПС убедително залага на досегашните си управляващи – Арбен Мименов в Сатовча, който нямаше конкуренция. ГЕРБ не можа да пребори Нуредин Кафелов в Якоруда, който ще поеме 4-и мандат.

В Хаджидимово Людмил Трезиев от Местна коалиция „ДПС/ НДСВ“ също не изпуска мястото, получил солидна подкрепа от гласоподавателите.

Апостол Апостолов в Симитли, излъчен от Партия на Зелените, също нямаше конкуренция. Той сяда на кметския стол, но и кметовете на селата в общината също са безпрецедентно единствени. Местният парламент ще се дели от Партията на Зелените и ГЕРБ, както досега.

Струмяни остава начело с Емил Илиев.

Относно жалбите, подавани през изборния ден, първенци са в Сандански и Струмяни – сочещи най-много нередности, свързани с неправомерна агитация и други „изборни“ проблеми. В Банско жалбата е една, в Благоевград също. Единствено в Хаджидимово и Петрич няма отчетени сериозни нередности.

БАЛОТАЖ

Битката в Югозападна България продължава в 3 общини – Благоевград, Гърмен и Сандански.

В Сандански досегашният управник от ГЕРБ Кирил Котев се изправя срещу Атанас Стоянов от ВМРО. Разликата между тях е едва 6%, делейки си по 30% всеки.

В Благоевград независимият кандидат Румен Томов ще търси одобрението на хората, за да надвие Атанас Камбитов от ГЕРБ. Томов е подкрепен от БСП, а Камбитов очаква да се качи на стола за трети мандат. Избирателната активност в Благоевград на 27-и октомври бе над 50%, което досега не е традиционно.

В Гърмен от надпреварата отпадна Ахмед Башев. Досегашният ръководител Минка Капитанова от БДЦ ще се бори с Феим Иса от ДПС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//