Облекчават мерките за храни от животински произход на фермерските пазари

Снимка: МЗХ

Той обясни, че решението за облекчаване на мерките е взето след консултации с всички епидемиолози в страната

„Облекчихме мерките за продажба на храни от животински произход на фермерските пазари. За всички, които участват на фермерските пазари беше „адски“ неприятно това решение за една седмица да бъдат затворени“.

Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на откриването на специализираното изложение „Дунавски овощари“ 2023 г. в град Русе, в което се представят производители на плодове, зеленчуци, мед, ядки, вино и др. Той обясни, че решението за облекчаване на мерките е взето след консултации с всички епидемиолози в страната и след направени над 300 хил. проби с отрицателен резултат.

Министърът припомни, че в рамките на 20 дни възникнаха 7 огнища на инфлуенцата по птиците в страната, съобщават от земеделското министерство. “Вирусът не е опасен за хората, но има потенциал за пренасяне“,  каза той и поясни, че струпването на фермери на едно място е предпоставка за това, тъй като от един заразен човек всички стават преносители. Под забрана за продажба на фермерските пазари остават живи птици, вкл. екзотични, птичи продукти и свине.

Министър Вътев обясни, че със забраната се е създало напрежение в сектора. „Има много хора, които живеят точно от тази дейност. Те си произвеждат продукцията и я реализират на фермерските пазари”, каза още той.

Министър Вътев пожела на овощарите пазарни успехи и високо доверие на потребителите в продуктите им.

В рамките на събитието експерти от МЗХ и Националната служба за съвети в земеделието проведоха дискусия по актуални теми в сектора със земеделски производители.

На изложението присъстваха и областният управител на Русе Данаил Ковачев и заместник-кметът на Русе Димитър Недев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK