Областният управител Виктор Янев откри събитие, посветено на годишнина от библиотечното дело в Кюстендил

Снимки: ОА - Кюстендил

Представиха фотодокументална изложба на тема: „Памет за миналото – послание към бъдещето”

„За мен е огромна чест и удоволствие да приветства гостите и да открия кръглата маса, посветена на темата: „Регионални културни политики за опазване на книжовно-документалното наследство в институциите на паметта – библиотеки, архиви, музеи”. 

Поводът е наистина специален – през настоящата година Регионална библиотека „Емануил Попдимитров“ отбелязва два забележителни юбилея – 60 години от обявяването й за регионален културен институт и 150 години от началото на библиотечното дело в град Кюстендил.“

С тези думи областният управител Виктор Янев откри кръгла маса в Парк-хотел „Кюстендил”, в която се включиха представители на различни научни институти.

Събитието е една от инициативите, посветени на годишнините от началото на библиотечното дело в града и обявяването на библиотеката за регионален културен институт.

Областният управител определи като забележителен факта, че на територията на Кюстендил се провежда научен форум, с респектиращото участие на водещи имена в библиотечните и информационни науки. 

„С темата си настоящата кръгла маса се вписва в най-актуалните проблеми, свързани с културното наследство – най-ценния ресурс за развитието на общностите и нашия град включително“, посочи Виктор Янев. Той пожела на участниците ползотворна работа и изрази надежда, че предложените теоретични разработки ще имат практическа приложимост при реализацията на политиките за опазване на културното ни наследство.

Освен Янев, официални гости на събитието бяха също целият академичен състав на катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика” при Философски факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, с ръководител доцент Милена Миланова, директорът на Регионален исторически музей Валентин Дебочички, представители на регионалните културни институти в Кюстендил, представители на регионалните библиотеки и др.

„През далечната 1869 година, когато по предложение на Георги Друмохарски – първи председател на кюстендилското читалище, то било основано, още в първия му правилник залягат принципите за демократичност, общодостъпност и общополезност.

Принципи, които ние – последователите на първите, се опитваме да спазваме и да продължаваме да прилагаме в нашата неуморна възрожденска дейност”, каза София Пейчева, директор на Регионална библиотека „Емануил Попдимитров“.

В рамките на събитието беше представена и фотодокументална изложба на тема: „Памет за миналото – послание към бъдещето”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK