Областният управител Катя Димитрова присъства на Църногорския събор

Снимка: Infomreja.bg

Над 20-часова музикална програма зарадва посетителите

Като символ на традиции и сплотеност, четвъртото издание на Църногорския събор - в сърцето на Граово и тази година привлече хиляди посетители. Областният управител на Кюстендилска област Катя Димитрова уважи събитието по покана на областния управител на Перник Кирил Стоев. Съборът се проведе на 16 и 17 юли, на манастирските поляни в землището на село Гигинци, община Брезник, край Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян”.

Над 20-часова музикална програма зарадва посетителите. Организаторите заложиха на усещането за автентичнот чрез Алея на занаятите, фолклорни изпълнения, републиканско първенство по българска борба на пояс Кореш, песни от Граово и Шоплука. Безспорно едно от знаковите послания на Църногорския събор бе надсвирване и надиграване с най-дългото Граовско хоро. В програмата участваха още ансамбъл „Българе” и състави на българи, живеещи в чужбина.

Църногорският събор се провежда с благословението на Негово Светейшество Патриарх Неофит и обединява усилията за съхраняване и популяризиране на вековните традиции на Граово.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//