Обилен снеговалеж в цялата страна

снимка: infomreja.bg, архив

Обилен сняг вали в Смолян и региона, като на места снежната покривка вече надминава 10 см. Видимостта е намалена, а пътните настилки в областта са хлъзгави и труднопроходими. До края на деня ще завали в цялата страна.

Въведени са ограничения за движението на всички моторни превозни средства през проходите Рожен, Пампорово, Превала и Печинско, съобщиха от Областното Пътно управление в Смолян, цитирани от БНР.

През четирите прохода всички преминаващи автомобили трябва да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета. Ограничението е в сила и за пътя Девин - Михалково, както и за направленията Доспат - Сърница и Батак-Доспат. В района на Рожен има мъгла, като видимостта е до 100 метра, съобщи БТА.

Снеговалежът обаче обхваща все повече области. По високите места в Благоевградско, Софийско, Пазарджишко, Пловдивско и Сливенско, както и по направлението Казанлък-Стара Загора в района на Змейово, също превалява сняг.

Заснежени и мокри са пътищата и в Пазарджишка област, съобщи Дарик радио. Най-интензивен е снеговалежът във високите части на планините, където заледените пътни участъци се почистват и опесъчават. На места снежната покривка достига до 10 см.

Сняг вали и в Благоевградско, като пътищата в областта са мокри и хлъзгави. Пътните настилки в участъка Предел – Банско се почистват от снега. „Обстановката не е тревожна, всичко е под контрол. Всички пътища са проходими и отворени”, съобщи директорът на Областно пътно управление Иван Кунев, цитиран от "Фокус".

Синоптиците прогнозират, че до края на деня, валежите ще обхванат цялата страна.

По-значима снежна покривка, между 5 и 15 сантиметра се очаква по високите полета, включително в Софийска област, както и в северозападните райони. Температурите през деня във вторник ще бъдат от 1 до 6 градуса, на югоизток до 7-8 градуса. Нови превалявания, предимно от сняг, освен в югоизточните райони, където те ще са от дъжд, ще започнат през нощта срещу четвъртък.

В Рило-Родопската област количествата ще бъдат значителни и на места в планините е възможно образуването на няколко десетки сантиметра нова снежна покривка.

Този процес ще бъде причинен от активен средиземноморски циклон, чийто център ще премине от Адриатика през южните части на Балканския полуостров и в зависимост от траекторията му, са възможни обилни снеговалежи, придружени от вятър и снежни виелици и в някои от равнинните части на страната. /dnes.dir.bg/
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//