Обичаите на Лазаровден, Цветница и Великден пресъздадоха в центъра на Гоце Делчев ученици от Второ ОУ

Снимки: Второ ОУ "Гоце Делчев"

Дни преди Възкресение Христово организаторът при Дома на културата в Гоце Делчев заедно с учители и ученици от Второ ОУ "Гоце Делчев" пресъздадоха на открито в центъра на града красивите традиции и ритуали на трите най-големи християнски празника - Лазаровден, Цветница - Връбница и Великден.

Атрактивното представяне на ритуалите събра десетки жители и гости на града, които с интерес наблюдаваха изпълненията на второкласници и петокласници от Второ ОУ.

На фона на вече пробудилата се от зимния сън природа и уникалната зеленина на града, млади девойки "лазарки" показаха обичая Лазаруване, плетоха и се закичиха с венци от върби според традицията на Цветница.

Обредни великденски погачи, боядисани яйца и много песни, характерни за всеки празник, показаха пред жителите и гостите на града възпитаниците на учителката по български и руски език Екатерина Зайкова и второкласниците на Вангелика Жбантова и учителя по музика Димитър Георгиев.

Децата се хванаха и на кръшни хора, които навремето са били в основата на празничните веселия по площадите в Гоцеделчевския регион по време на  големите християнски празници Лазаровден, Цветница и Великден. В село Баничан и до днес на Цветница домакините приготвят празничната за този ден гозба вкусен рибник.

В инициативата на децата се включи и известната на организаторите и децата леля Теменужка от Дома за стари хора в града, която направи празничните наричания за здраве, късмет и берекет.

Леля Теменужка според традицията наричаше и ръсеше с пълни шепи пшеница, цветя и други посеви всички присъстващи на прекрасната инициатива, които останаха изключително доволни от видяното и от отличното представяне на празничните традиции от учениците и децата от Второ ОУ.

Много хора със задоволство поздравиха и организаторката на невероятните празнични традиции от Дома на културата Иванка Джибова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//