Обезщетението за втората година от майчинството ще бъде 780 лева

Снимка: Infomreja.bg

Обезщетението трябва да е валидно за цялата година, а не от обнародването на закона в "Държавен вестник"

Обезщетението за втората година от майчинството ще бъде 780 лева, реши окончателно парламентът. На второ четене се разглеждат текстовете от бюджета на Държавното обществено осигуряване. Обезщетението трябва да е валидно за цялата година, а не от обнародването на закона в "Държавен вестник", тъй като той влиза в сила със задна дата.

Повечето поправки обаче влизат в сила от 1 август, например - ръст на минималните осигуровки за земеделските стопани от 710 до 780 лева, пише БНР.

Минималният осигурителен доход се приравнява на минималната заплата от 780 лв., решиха окончателно депутатите.

От БСП настояха минималното възнаграждение да бъде увеличено до 850 лева:

"Хайде да приложим пък този път европейското право - минимална заплата, която да е 50% от средната, сега и веднага от 1 юли. 850 лв. за 500 хил. работещи бедни", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която се обърна към мнозинството с думите- "самозвани евроатлантици".

От "Продължаваме промяната - Демократична България" репетираха, че това е формулата от началото на следващата година, но не е честно спрямо бизнеса промяната да се прави в средата на настоящата.

За ДПС най-важно бе запазването на минималните вноски за земеделските производители и тютюнопроизводителите.

"Тъй като, когато бъдат увеличени минималните осигурителни прагове на 780 лв., на годишна база сумата, която те трябва да заплатят само за осигуровки, е около 3000 лв. и това е без такса за счетоводител", посочи Селим Али.

Аргументи в тази насока даде и Ирена Димова от ГЕРБ-СДС:

"Знам, че трябва да има всичките да са еднакво поставени към социалната система, но трябва да отчетем и другите фактори, които влияят върху родното производство и върху фермерите. Затова ви моля за подкрепа на настоящото предложение", заяви Димова, която бе репликирана от Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ, според когото най-малките трябва да имат адекватно подпомагане през бюджета на земеделското министерство, а не през Държавното обществено осигуряване:

"...защото когато дойде време те да получат, лицата трябва да знаят, че кой колкото е внесъл, толкова ще получи".

По-рано депутатите одобриха окончателно бюджета на здравната каса, която ще разполага с малко над 7 милиарда лева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//