Нургюл Салимова зае четвърто място на Световното по ускорен шахмат

Снимка: БТА

От останалите българки най-напред е Антоанета Стефанова

Нургюл Салимова се класира на четвърто място на Световното първенство по ускорен шахмат в Самарканд, Узбекистан. 20-годишната българка завърши тридневния турнир с 8 точки от 11 възможни, съобщава nova.bg.

Във финалните три кръга днес тя набра актив от две точки след реми с рускинята Александра Горячкина, победа над китайката Миаои Лу и реми с друга китайка - Чжай Мо, в последната партия.

Салимова остана само на половин точка от трите медалистки - Анастасия Боднарук от Русия, Хумпи Конеру от Индия и Лей Тинцзе, които събраха по 8,5 точки. Шампионката ще бъде излъчена с допълнителен плейофен мач между Боднарук и Конеру, а за Тинцзе ще остане бронзът.

С по-добри допълнителни показатели обаче Салимова изпревари настоящата световна шампионка в класическия шахмат Цзю Вънцзюн от Китай, която също с 8 точки приключи на шесто място.

От останалите българки най-напред е Антоанета Стефанова, която с 6,5 точки е на 29-о място. Гергана Пейчева е 45-а с 6 точки, а със същия актив Надя Тончева е на 52-ро място. В петък и събота в Самарканд предстои и световното първенство по блиц.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK