Разследването срещу Георги Семерджиев върви към финализиране, но има два проблема в него: законодателен пропуск в Наказателния кодекс и правата на наследниците на загиналите момичета.

Бащата на едно от загиналите момичета е чужд гражданин от държава, която не е член на ЕС, но ние сме длъжни да го издирим и да му изясним правата. Това обясни заместник-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров пред БиТиВи. Ако този човек не може да бъде установен, има опасност да се върне делото и да започне отначало, изтъкна зам.-председателят на НСлС.

По всички събрани данни дотук Семерджиев е бил сам в автомобила при катастрофата. Симона Радева е помагала на Георги Семерджиев да се укрие и да влезе в дома си, изтъкна той.

Военен магистрат е бил разпитан по случая, но той случайно е минавал с автомобила си на мястото на инцидента, заяви Тодоров по повод изразените съмнения от криминалисти, че "посещението на прокурора" не е било случайно.

"Нито един свидетел не ни е казал кой е управлявал автомобила и кой е слязъл от него след катастрофата, като събрахме информацията си по друг начин. Събрали сме достатъчно доказателства относно извършителя на престъплението", уточни Тодоров.

Разпитани са десетки служители на МВР и предстои продължително и обстойно разследване. 40 служители на МВР са извършили дисциплинарни нарушения и ще се направи преценка доколко те са дисциплинарни престъпления. Ако има доказателства, ще има и обвинения.

Предложено е на прокуратурата и са отделени материали за извършен документни престъпления, данъчни престъпления и пране на пари. Това ще е третата посока на разследване, допълни Тодоров.

"След като има образувано досъдебно производство в Националната следствена служба има данни, че Георги Семерджиев се е "отплащал" на полицаите", категоричен бе Ясен Тодоров.