НС прие промените в Закона за авторското право и сродните му права

Снимка: Infomreja.bg

Без дебат премина гласуването на текстовете

Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за авторското право и сродните му права.

С приемането на внесените от Министерския съвет промени в Закона за авторското право и сродните му права бяха спестени огромни наказателни суми за данъкоплатците. Те щяха да бъдат наложени на страната ни при неприемането на закона и с приключването на делото, което съдът на ЕС бе завел срещу България, съобщават от Министерството на културата.

В 49-oто Народно събрание на Република България бе окончателно приет внесеният от Министерския съвет Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права. Законопроектът транспонира две ключови директиви на Европейския парламент и на Съвета в областта на Авторското право, а именно:

Директива 2019/789 на Европейския парламент и на Съвета от 17 април 2019 година за установяване на правила във връзка с упражняването на авторското право и сродните му права, приложими за определени онлайн предавания на излъчващите организации и за препредаването на телевизионни и радиопрограми

и на

Директива 2019/790 на Европейския парламент и на Съвета от 17 април 2019 година относно авторското право и сродните му права в цифровия единен пазар.

Разпоредбите на Директива 2019/789 са от съществено значение за предоставянето на по-широк достъп на потребителите в Европейския съюз до телевизионни и радиопрограми с произход други държави членки. Цел на европейската политика е насърчаването на културното и езиковото многообразие, като се благоприятства социалното сближаване и подобряването достъпа до информация. Подчертан интерес имат езиковите малцинства и лицата, които живеят извън държавата си на произход. За постигане на целите на тази директива в законопроекта са възприети предвидените в нея 3 основни момента – (i) приложение на принципа на „страна на произход“ по отношение на предлаганите от радио- и телевизионните организации „спомагателни онлайн услуги“, (ii) разширяване обхвата на задължителното колективно управление към нови технологии за препредаване, както и (iii) регулирането на т.нар. „пряко въвеждане“, явяващо се най-разпространената технология за разпространение на телевизионни програми.

Директива 2019/790 предвижда нови правила за авторско право, адаптирани към изискванията на технологичния напредък и изграждането на Цифров единен пазар в рамките на Европейския съюз. Обръща се особено внимание на цифровото и трансграничното използване на защитено съдържание, като се създават задължителни изключения и ограничения от авторското право, насочени към защитата на обществени интереси в „дигиталния свят“. Предвидени са мерки за улесняване на лицензионните практики за разпространението на произведения, намиращи се извън търговско обращение, както и на предлагането на достъп до аудиовизуални произведения в платформи за видео по заявка. Облекчава се и редът за  използването на произведения, които се явяват т.нар. „обществено достояние“. Не на последно място, създава се ново сродно право на издателите на публикации в пресата и се въвеждат правила за използването на защитено съдържание от доставчиците на онлайн услуги, които съхраняват и предлагат достъп до качено от потребителите съдържание. Предвидени са и специални правила за гарантиране на справедливо възнаграждение за авторите и артистите-изпълнители.

Освен промените, свързани с директивите, със законопроекта се предлагат и някои изменения и допълнения, насочени към усъвършенстване на съществуващата правна уредба, като в т.ч. е извършено и обстойно понятийно уеднаквяване, включително в други закони, където са използвани съответните понятия.

Работата по законопроекта започна със серия от консултации със заинтересованите страни в периода март - август 2020 г. Общественото обсъждане на вече изготвения законопроект завърши в средата на м. октомври 2021 г. При подготовката на текстовете екипът на Министерството на културата е търсил здравословен баланс в обществените отношения, като се е вслушвал в аргументите на заинтересованите страни.

 Най-активен диалог с представителите на засегнатите индустрии беше проведен по повод уреждането на права при излъчване, предаване и препредаване на произведенията от радио- и телевизионни организации и разпространители на телевизионен сигнал. Темата засяга дефинициите на ключови понятия, обхвата на задължителното колективно управление на права и регулирането предаването на телевизионни програми чрез „пряко въвеждане“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK