Няма данни за живот в района на взирва в село Горни Лом

снимка: infomreja.bg, архив

Все още обаче няма официално потвърдена информация за жертви и за точната причина за експлозията в завода за боеприпаси в Горни Лом.

По последни данни след взрива на мястото на двата цеха са се образували огромни кратери.

На този етап нямаме информация за признаци на живот в района на инцидента, каза за bTV главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, цитиран от Дарик.

Все още има опасност от вторични взривове, но няма опасност за местното население, съобщи главен комисар Николай Николов.

Директорът на завода е съобщил снощи по време на кризисния щаб, че не може да каже какви са причините, довели до този инцидент. По думите му взрив с такава сила и насоченост не може да бъде предизвикан от утилизация на мини.

Към момента не може да се каже, че има информация за оцелели. Нито министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов, нито главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, нито ген. Николай Николов, нито собственикът на завода се ангажираха да кажат колко точно души са били в момента на работа. Може да се влезе в района на инцидента най-рано 24 часа след последния вторичен взрив, който е бил регистриран в 21.45 часа. Тогава ще бъдат използвани топлинни камери, безпилотен самолет и евентуално специализиран робот.

Въпреки изискванията още снощи на мястото на инцидента са влезли екипи.

Районът на инцидента е отцепен от полицията на 4 километра от завода, а селото Горни Лом се намира на 2 километра. На мястото има линейки, пожарна, полиция.

Трите пострадали жени са се намирали на портала, който е на километър разстояние от мястото на взрива.

Собственикът на предприятието Валери Митков каза, че според него в момента на взрива вътре са били неговият син, който е изпълнителен директор на завода, началникът на смяна и технологът на фабриката.

По думите на Николай Николов, директор на „Пожарна безопасност и защита на населението", пожарникари и полицаи веднага са тръгнали към мястото, след като е получен сигнал. Те заварват отломки от разрушенията в периметър повече от 500 метра от взривилия се цех, съобщава Нова телевизия:

„От двете сгради няма нито една. Разрушенията са изключително тежки", заяви главен комисар Николов. „Първият оглед показва, че няма признаци на живот около цеха".

По думите му има трима души доброволци, които са готови при най-малкия признак на живот около трагедията да влязат незабавно. "Всички специалисти, с които се консултирахме, и щабът взехме решение да не провеждаме евакуация на населението поради обстоятелството, че няма непосредствена заплаха за него", заяви Николов.

Безпилотен самолет на Министерството на отбраната и специален робот ще обиколят днес завода край Горни Лом. Това съобщи вътрешният министър Йордан Бакалов на специална пресконференция късно снощи.

Все още няма информация какви са причините, довели до взрива.

Взрив избухна около 17:00 ч. в сряда във фабрика за взривни вещества и боеприпаси в село Горни Лом, община Чупрене, Видинско. 

Фабриката е собственост на фирма „Видекс" АД - бившият завод „Миджур" за производство на взривни вещества за граждански цели и утилизация на боеприпаси. Те са произвеждали взривни материали за минната промишленост.

През 2010 г. друг инцидент в завода Миджур в село Горни Лом рани четирима, а двата цеха на завода бяха напълно унищожени. Причината беше избухнал пожар. През 2007 година един мъж загина, а една жена пострада след друга експлозия в завода.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK