Няма да строят бежански лагер на територията на Любимец, Малко Търново и Елхово

Снимка: МВР

На извънреден брифинг зам.-министър Красимир Ципов отново категорично заяви, че жителите на общините Любимец, Малко Търново и Елхово трябва да бъдат спокойни, че там няма да се изграждат бежански лагери.

Това, което предстои да направи МВР, е да проведе процедура за подготовка на площадки за временни кризисни центрове. Това е вследствие от приет през 2016 година План на МС за действия при възникване на извънредна ситуация вследствие на увеличение на миграционен натиск по границата на България с Турция.

Зам.-министър Ципов отново поясни, че тези площадки ще бъдат пуснати в експлоатация само тогава, когато е налице такъв миграционен натиск и тогава, когато този план бъде активиран. Това става с решение на МС, а планът се задейства след оценка на обстановката и решение за активирането му.  

Към момента миграционният натиск в страната ни е нулев, подчерта Красимир Ципов.

За да успокои гражданите, се наложи той отново да разясни, че в тези центрове ще се осъществява дейност по първоначална обработка на задържаните незаконно преминали лица – снемане на самоличност, АФИС регистрация, ако лицата не разполагат с документи ще се провеждат интервюта от служители на ГДГП и ДАНС. Красимир Ципов уточни, че целта на обществената поръчка е да бъдат разчистени площадки, разположени на териториите на обекти на МВР, а това са РДГП – Елхово, Специализираният дом за временно настаняване на чужденци - Любимец и ГПУ-Малко Търново.

Предстои там да бъде изградена инфраструктура - ВИК, електроинсталация, пътна комуникация, изграждане на система за сигурност – видеонаблюдение, КПП, система за охрана.  Това ще са центрове от затворен тип и ще се охраняват от служители на МВР.

Средствата са европейски, по Фонд „Убежище, миграция и интеграция“, допълни заместник-министърът. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax
loading...