Няма да има удължаване на извънредното положение

Снимка: Infomreja.bg

От 13.05. - съдилищата започват работа, мерките остават, карантината за пътуващите - също, отпадат НВО-тата

На 13-и май отпада поради изтичане на срока, за който е обявено. Правителството ще предприеме действия за постепенно възстановяване на социално икономическия живот. Днес е приет проектозакон, който ще бъде предложен на НС за гласуване. Това е рамка за възстановяване на живота на всички нива в страната, а правата се дават изключително и само на здравния министър. Другите изменения за преустановяване на действие до 13.05. ще продължават два месеца след положението.

Няма да предлагаме удължаване на извънредното положение. Разгледахме законопроект с нормите, които ще действат и след 13 май. Нормите ще продължат 2 месеца след 13-и май. Законопроектът ще бъде внесен в НС за гласуване. ИП по смисъла на чл. 84 няма да бъде удължавано и ще се възстановява социално-икономическият живот с фокус върху мерките, които налага обстановката на пандемия, каза министър Горанов.

Преди изтичането на ИП да бъде приет този закон и да даде перспектива да се възстанови животът след епидемичната обстановка.

Независимо от това, че ИП няма да продължи, остават редица мерки, които ще продължат да действат което налага на чл. 61 и 63 от Закона за здравето. Прави се промяна, с която се предвижда министърът на здравеопазването да определи реда на карантина на болните лица, както и на влезлите в страната, също така се дава правомощие да обяви със заповед извънредна епидемиологична обстановка и да обяви противоепидемични норми в страната или определен регион, обяви министър Ананиев.

Трябва да остане забраната за налагане на запори. Наложените удължени срокове продължават да действат. След 4. и 10. клас няма да има НВО. Подвържат се мерките, свързани с данъците, акцизите. По отношение на процесуалните срокове няма да има продължаване, т.е. след 13-и май се възобновява работата на правосъдната система – ще се разглеждат не само спешни дела, но  и на общите производство. Частично ще останат мерките за ЧСИ-тата, които няма да могат да налагат запори, допълни министър Кирилов.

Мярката 60:40 ще продължи до 30.06., заяви министър Желязков.

Всички мерки, свързани с преодоляване на икономическите последици, продължават да действат и след 13.05. В социалният пакет има срокове за права от социалната система – ТЕЛК и др.

След 13.05. почти нито една мярка няма да отпадне, каза министър Горанов.

14-дневната карантина, за всички влизащи в страната, остава.

Всички мерки подлежат на преценка на ситуацията. След 13.05. няма да сме в кризисна ситуация, но пандемията продължава. Мерките ще бъдат нареждани от здравния министър. Това важи и за всички други мерки – те ще са обект на законодателни промени, завърши Горанов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK