Няколко версии за катастрофиралия автобус на АМ „Тракия“

Снимка: news.bg

Все още няма яснота какво е причинило произшествието, при което автобус се обърна в канавка на АМ „Тракия“. Преумора, неизправност или недобросъвестен водач на друг автомобил са възможните към момента версии, съобщава БТВ.

Малко след 22 часа рейс на „Юнион Ивкони“ от столицата за Слънчев бряг катастрофира между Зимница и Карнобат, а 15 минути по-късно на място са пристигнат и 5 екипа от ямболската болница. В лечебното заведение са приети 13 души, а 7 са откарани в Бургас. Никой не е с животозастрашаващо състояние, а сред ранените има двама руснаци и германец.
 

Тази сутрин в МБАЛ-Ямбол остават двама от пострадалите, а в спешното отделение има 4 легла, в болницата липсват достатъчно ресурси.

Според пътници автобусът тръгнал към канавката внезапно и така се оказал на една страна извън пътя. Жена споделя пред БТВ, че същият шофьор по-рано през деня е карал в обратната посока, което е недопустимо.

Управителят на „Юнион Ивкони“ Георги Атанасов коментира, че според друг пътник кола е засякла автобуса и това е причинило инцидента. „Шофьорът беше силно притеснен от случилото се, не можа да даде адекватен отговор“, допълва той.

По думите на Атанасов служителят е от година и половина във фирмата и е минал изпит преди да започне да кара пътници. „Ако този шофьор е направил услуга на някой свой колега и е поел курс, това ще бъде отразено“, коментира Атанасов. Автобусът е на 12 години, минал е преглед преди 10 дни. Управителят на превозвача посочи, че преди излизане от автобазата всеки рейс се проверява за неизправности.

31 пътници се отървават на косъм от трагедия, а хора разказват, че шофьорът заспал зад волана, съобщава НоваТВ. „Пътувах сутринта от Поморие със същия шофьор, караше само той, и на връщане също беше сам“, коментира Галя Василева, пътник в автобуса. Не е забелязан втори шофьор.

„Това означава, че един шофьор е карал в продължение на не знам колко часа. Автобусът тръгва от Слънчев бряг в 6 часа, отива до София и се връща обратно в четири, с един шофьор само“, допълва Василева.

От „Юнион Ивкони“ признават, че не е имало втори шофьор, но този, който е управлявал катастрофиралия автобус, е спазил правилата за управление и почивка. Някои от пътниците опитвали да държат шофьора на автобуса буден.

„Имаше една рускиня до шофьора и му пускаше музика. Шофьорът беше като някакъв дрогиран, с риза разкопчана до пъпа. Шофьорът беше заспал“, коментира пътникът Веселин Алексиев.

Имало е вероятност и автобусът да се запали. „Всички пациенти, които приехме, бяха в дизелово гориво“, съобщава д-р Валентин Вълчев, МБАЛ „Св. Пантелеймон“ Ямбол. Пострадалите са с „наранявания по горни и долни крайници, тъй като е настъпила доста сериозна суматоха. Автобусът се е обърнал и се е влачил около 20-ина метра в канавката“, обясни д-р Валентин Вълчев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK