НПГ "Димитър Талев" се включи в инициативата „Най-големият урок в света“ на УНИЦЕФ

Снимки: НПГ "Димитър Талев"

Учениците от 11 “б„ клас, специалност „Оперативно счетоводство“, и от 11 “е“ клас, специалност „Компютърна техника и технологии“, при НПГ “Димитър Талев“ в Гоце Делчев заедно със своя преподавател по български език и литература – главен учител Елена Търтова, взеха участие в кампанията на УНИЦЕФ – "Най-големият урок в света“.

В глобалната инициатива се включват учители и ученици от целия свят, за да помогнат нашата планета да бъде по-справедлива, здрава и устойчива. Целта на кампанията е учениците да разгледат седемнадесетте глобални цели за устойчиво развитие в три основни измерения – икономическо, социално и екологично и да разработят конкретни предложения за решаване на поне един от глобалните проблеми на планетата.

Така участниците от НПГ "ДимитърТалев“ обстойно, задълбочено и емоционално анализираха темата „Равенство на половете“. Интересен факт бе, че процентното съотношение момчета-момичета, взели участие в урока, бе същото, каквото е процентното съотношение на мъже-жени на Земята.

Учениците изследваха митологични, научни и религиозни текстове, за да докажат тезата за равнопоставеността на двата пола; проучиха корените на проблема за неравенството на мъжа и жената в някои съвременни общества.

Емоционално бе прието предизвикателството да пътуват по света в ролята на млади експерти доброволци. Отделни отбори от експерти получиха „самолетен билет“ до Афганистан, Сомалия, Индия и Брюксел. Там те се запознаха с драматичните лични истории на четири жени, които обобщават специфичните проблеми на „нежния пол“ в съответните страни.

С емоционална ангажираност, приели предизвикателството като лична кауза, учениците дебатираха и вземаха решения по казусите на отделните държави. Запознавайки се с документите и комисиите на ООН и Европейския съюз, свързани с правата на жените, Пекинската декларация и платформа за действие, националните стратегии за насърчаване равнопоставеността на половете, учениците споделиха, че за тях е било изключително полезно детайлното познаване на този глобален проблем.

Споделиха също, че урокът е рефлектирал у тях толкова емоционално, че ще окаже въздействие върху тях като личности и ще им помогне да участват в промяната на стереотипите в обществото по този проблем.

Най-любопитна за всички бе мисията „Таен приятел“, в която всеки ученик бе таен приятел на някого в продължение на три от дните, предхождащи самия урок. В персонални пликове всеки участник поставяше по някоя изненада на своя „таен приятел“, а по време на самия урок „тайните приятели“ станаха явни.

Целта на играта бе всеки да се почувства важен, ценен и уважаван, така, както трябва да бъде във всяко общество днес. Целият урок бе една проекция на целите на Новия дневен ред на ООН, озаглавен „Трансформиране на нашия свят: Дневен ред 2030 за устойчиво развитие”, в което се включва личното благополучие на всеки един гражданин на планетата като обща цел на обществото.

НПГ „Димитър Талев“ продължава участието си в инициативата на УНИЦЕФ със следващия най-голям урок, посветен на климатичните промени, който ще се проведе на 5-и април тази година при старши учител Ангел Гечев в 10 "в" клас.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK