Новото ръководство на община Кюстендил откри скрит дефицит от 6 млн. и 300 хил. лв.

Снимки: Infomreja.bg

Сметната палата и АДФИ проверяват финансовото състояние на Общината

От миналата седмица се провежда одит от Сметната палата на територията на общинска администрация - Кюстендил, като той ще разгледа 9-месечието и начина на разходване на средствата през този период на 2023 г. От днес е възобновена и проверка от АДФИ в Община Кюстендил, която е започнала през месец юли и е замразена през септември.

„От днес се възобновява, като поводът за проверката е законосъобразност и документална обоснованост относно спазването на нормативни актове, уреждащи бюджетната, финансовата, стопанска и отчетна дейност, както и нормативната уредба в областта на обществените поръчки при разходването на средства от капиталови разходи за 2020 г. Това, което ние сме установили е, че към датата 9.11.2023 г. има един скрит и непоказан дефицит в размер на 6 305 553 лв. Тоест грубо 6 млн. и 300 хил. лв. има скрит дефицит, и то в деня преди да встъпя в длъжност и да положа клетва“. Това обяви на пресконференция днес кметът на Кюстендил, инж. Огнян Атанасов. 

Той уточни, че този дефицит не е бил показан в докладната записка в Общинския съвет – Кюстендил, като е гласуван бюджетът на общината в края на август.

„Предстои да анализираме още документи, за да достигнем до повече информация, но това, което ни притеснява е този дефицит в размер на 6 млн. и 300 хил. лв., който е скрит и на нас ни е в минус. В момента тече одит и в част от общинските предприятия и дружества. В едно от предприятията вече е почти приключил одитът, предстои това да се случи във всички предприятия, за да знаем каква е реалната ситуация. Чакаме документите, но, за съжаление, съм неприятно изненадан от това, което виждаме към момента“, заяви още кметът.

Разяснения по темата направи и заместник-кметът по икономика и финанси - Венцеслав Терзийски.  

„При гласуването на приходната част на Бюджет 2023 на общинските съветници е поднесена информация по отношение на прихода и на разхода. Когато им е поднесена информация за приходната част на Бюджета, освен делегираните разходи, се вземат предвид и предходните остатъци от 2022 г. В частта си делегирани държавни дейности остатъкът към 1.01.2023 г. на Общината е бил 5 570 650 лв.

Същото с малко корекции е показано и в бюджета на 2023 г. Остатъкът от средства за местни дейности, който в размер на 16  697  198 лв. в Проектобюджета и Бюджета, който е гласуван в общината, е леко манипулиран със сумата от 5 789 009 лв. Финансово напасване става с остатъка от средствата за местни дейности.

Към 9 ноември, когато г-н Атанасов встъпва в длъжност, положението на този дефицит вече е нараснало на 6 млн. 305 553 лв. Нашият стремеж, на ръководството, е с всевъзможни усилия при гласуването на новия бюджет за 2024 г. всички тези неща да бъдат коректно оповестени на хората, които трябва да гласуват бюджета“, уточни зам.-кметът Терзийски.

От своя страна кметът уточни, че има съмнения за нецелево харчене на средства. „Аз не желая да нося чужди грехове на свой гръб. Затова искам хората да знаят какво е реалното финансово състояние на Общината, предстои да получаваме все още информация и да анализираме, но това е на първо четене и то се вижда с просто око“, коментира още инж. Атанасов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK