Новото гоцеделчевско село Попови ливади опасано с електропастири, местните негодуват

Най-тучните ливади, местата за почивка и туризъм са заградени с електропастири в Попови ливади, снимки: Читатели на ИНФОМРЕЖА

Група собственици на къщи и вили в новото гоцеделчевско село Попови ливади изказаха пред ИНФОМРЕЖА негодувание, че най-хубавите ливади и местности за разходка, пикници, почивка, бране на билки и гъби в планинското курортно селце са заградени с електропастири.

Загражденията стигат до жилищните сгради и представляват тънки проводници. По тях тече нисковолтов ток, който да друса леко допрелите се до жиците животни, за да не бягат. Това улеснява пастирите и собствениците на коне, които пашуват там.

Местните споделят, че овчари от Лъжница са си разположили в района стадата и околността била осеяна с кърлежи и животински фекалии, като отделно от това кучетата пазачи на стадата стресирали и плашели туристите и децата.

"Такава е картинката през това лято в нашето село Попови ливади", коментират живеещи в новото населено място и туристи.

Те разказват още, че единственият път, останал към известната Крива река, където се правят традиционни разходки и пикници, бил този, по който тежките камиони на дърводобивните фирми превозвали добитата дървесина. 

На всичкото отгоре той не бил път, а пълна разруха от тежкотоварните превозни средства на частните дърводобивни фирми, които извозвали добитата дървесина от позволените и от непозволените горски участъци на ДГС-Гоце Делчев. 

Прахолякът, който се вдигал от камионите, бил допълнителният десерт за туристи и билкари, за които почти не са останали вече места за бране на екологично чисти чайове и билки. 

"Нека направят една проверка покрай Влашката църква и пътя до нея, както и при Крива река и ще стане ясно какви поразии са нанесени и се нанасят всеки Божи ден на красивата ни природа. Време е някой да обясни и какъв е статутът на село Попови ливади. Ако е горски, съответното държавно горско стопанство да си оправи разбитите пътища и да ограничи поголовната сеч и безразборния лов. Ако е общински - незабавно да бъде въведен ред, като във всяко българско населено място", предлагат хората, живеещи в Попови ливади. 

Според тях терените трябвна незабавно да бъдат освободени от така наречените електропастири, за да се осигури свободно преминаване.

"Не може територия, обявена за село, да бъде хем пасище, хем място за добив на дървесина, хем ловно поле, хем курортно и туристическо селище", категорични са хората. 

Те настояват наместникът на село Добротино, а вече и на Попови ливади - Иван Караилиев, да извърши проверка с компетенти лица и да изготви коректен доклад до Община Гоце Делчев, в който да се представи фактическата ситуация в повереното му за управление ново село. 

"Настояваме също да се въведат строги правила за спазването на реда и законността в селото, каквито са валидни за всяко населено място, а не да се чудим дали общината, горското или ловното са собственици на Попови ливади", заявяват категоричното си мнение живеещи и почиващи в района. 

 

Коне пасат в средата на село Попови ливади
Елетропастири в Попови ливади

КОМЕНТАРИ

Простотията е лошо нещо13:04 - 22.08.2017
Нямам нищо против конете, и всички останали животни, но определено съм за реда и спазването му. Въведете ред на Попови ливади, направете го наистина място за релакс и прохлада. Не остана вече чистичко местенце там, а цапащите са не само животните. Г-н Москов, влезте си в ролята, не може само еврофондовете да са приоритети, все пак съществуват и хората.
Хаха09:33 - 22.08.2017
Драги ново селци (селендури)конете кравите и офцете бяха преди вас ще останат и след вас на папазчаир за туй отидете на майната си шот със сигурност до вчера или сте били конаре или овчари: )
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK