Сесията по казуса с гоцеделчевската болница се отлага за 13-и април

Снимка: Infomreja.bg, архив

Кметът предлага отново да се разговаря с управителя и с лекарите, напуснали болницата

Днешната сесия на Общинския съвет в Гоце Делчев се отложи за понеделник, 13-и април. Тогава на дневен ред отново ще бъде положението в МБАЛ „Иван Скендеров“ и евентуалното освобождаване на управителя д-р Улевинов.

В началото на днешната сесия кметът на общината – Владимир Москов, изрази становището си, че въпросът е много важен и решението му не трябва да е прибързано или плод на емоции. Той предложи отново да се разговаря с лекарите, напуснали болницата. Те трябва да кажат дали желаят да се върнат на работа в нея.

„Нужно е отново да се разговаря и с управителя. През това време може да излезе и решението на прокуратурата, която в момента извършва проверка. Надявам се, че тогава ще имаме много по-ясна картина и ще вземем най-правилното решение. Предлагам следващата седмица да се проведе друга сесия, след като минат срещите“, заяви градоначалникът.

В изказването си Ангел Гераксиев - председател на Постоянната комисия по бюджет, финанси и инвестиционна политика, подчерта, че позицията на лекарите е ясна. Той не очаква да чуе нещо ново и от д-р Улевинов. Според него не може да се чака, тъй като не се знае кога ще свърши проверката.

Общинският съветник Андрей Радонов категорично заяви, че направеното предложение за отлагане на сесията не е правилно и настоя „да се разгледа точката, която сме входирали“. Той съобщи, че председателят на общинския съвет – Димитър Балтаджиев, е имал среща с работещите в  Акушеро-гинекологичното отделение, на която те са заявили несъгласие с управителя на болницата. Направили са и подписка.

В отговор Димитър Балтаджиев каза, че подписка не му е връчена, но персоналът на отделението е притеснен от факта, че в него няма специалист неонатолог, и изразява  желание лекарите да се върнат.

Председателят на Общинския съвет застана твърдо зад предложението на кмета.

„Нека направим така, че двете страни да си подадат ръце и младите да се учат от опитните!“, заяви той.

Категоричен в  изказването си беше и общинският съветник Иван Геров. Според него д-р Улевинов няма качества и възможности да се справи със ситуацията.

„Не мисля, че той има ясна политика за развитие на болницата“, допълни Иван Геров.

Против управителя на здравното заведение се изказа и общинският съветник Николай Джингаров.

Много скоро след началото на сесията бе дадена почивка, след която стана ясно, че наболелите въпроси отново ще бъдат предмет на обсъждане на 13-и април.

 

КОМЕНТАРИ

до справедливият трол15:17 - 11.04.2020
Аз лични бях участник в разговор с ХХХХХ, за един млад доктор, който искаше да започне работа в болницата, но му беше отказано! Доктор ХХХХХ, се страхуваше от опитните (да не използвам думата стари) доктори, че щели да напуснат отделението! Факт! В момента доктора си работи в голяма Софииска болница. На опитните доктори малко да им е накриво самара и плашат с напускане. Това професионално ли е! Или отговорно?
До Димитър15:08 - 11.04.2020
Димитре, Протокола, който цитираш "протокол номер 8 от 17.05.2012 година" не е от общината а е по решение на общинският съвет. А, сега си припомни, КОЙ е председател на общински съвет по това време? -Точно така - другарят Гераксиев. Сега договора, като беше прекратен, Гераксиев стана пръв защитник на протестиращите доктори. Стопляш ли?
Справедлив13:42 - 11.04.2020
Трол си ти, цървул прост! Оплаквате се че лекарите били пенсионери, а каква е кадровата политика на смешника управител - назначи лекарка на......76 години (жива и здрава да е жената). Говорите глупости за монопол и недопускане на нови лекари в болницата - от години всички доктори се молят да бъдат назначени нови такива и именно поради липсата на желаещи такива общината създаде програма за стипендианти! Само в едно от отделенията за по-малко от година са постъпили 3 нови лекари, от които единият вече е с прекратен трудов договор от Улевинов, а другата е готова да си плати на общината и да се махне от тази отровна обстановка! Ако "пенсионерите" си бяха тръгнали по-рано, болницата отдавна да е затворила! Това ли е монопола, недопускането на нови лекари и кадровата политика на "кадърния" въздухар управител. Погледнете фактите, а не повтаряйте поръчково какво ви пеят/лъжат УЛАВинов, Сарандев и ДПС!!!
Явор08:02 - 11.04.2020
Не виждам тия от ГЕРБ щаба защо скачат толкова нека да кажат къде раждат жените им и къде се лекуват семействата им? Те не стъпват в болницата а сега манипулират хората ,не могат да преглътнат че кмета доведе един кадърен управник но точни такива като тези лицемери се опитват да го направят черен ! Тези лекари са повечето пенсионери и напират да се върнат и до кога мислят да работят? Затова тук трудно идват млади специалисти защото никой не иска да се бори с този монопол никой не е добре дошъл при тях! Извиват ръцете на общината в пандемия това е престъпление ,пракуратурата трябва да се насочи към тях защото да си лекар ида напуснеш в такова време по собствено желание означава ,че въобще не държиш на пациентите и на съгражданите си , не да обесняват или ние или той - срам и позор ! Да кажат проблема какъв е и да се аргументират ? Без да си измислят гераксията и ГЕРБ !!! Искаме факти ?
Димитър05:18 - 11.04.2020
На част от коментиращите изобщо не им е ясна ситуацията, но настояват да се изложат тук! Проф. Стоков оперира в Травматологично отделение много преди да дойде д-р Улевинов. Не е негова заслугата за привличането на едно от светилата на травматологията в България на работа в нашата болница. Намеква се и че болните плащали на левче за час гледане на телевизия. Предишното ръководство било сключило договор с фирма за монтиране на телевизионни приемници в болничните стаи, и то за цели 10 години, а д-р Улевинов веднага бил ликвидирал тази афера. Това не го е измислило предишното ръководство на болницата, а е наредено от Общината. Погледнете протокол номер 8 от 17.05.2012 година и на базата на него Решение номер 70. Цитирам откъс от точка 1. "....42 телевизора и прикрепени към тях таксуващи устройства". Точка 6 пък гласи: "Срокът за отдаване под наем да е 10 години от сключване на договора". Питайте и новия управител защо си начислява заплата като лекуващ лекар в Детско отделение, след като не стъпва изобщо там? И то много по-висока дори от тази на шефа на отделението! Всеки месец прибира две заплати, без да има никакво правно основание за това. И т.н., и т.н.
До обективният справедлив трол22:03 - 10.04.2020
Ей гербер недоклатен, Болницата има над 3 млн. лева задължения от управлението и, до идването на Улевинов. Радойкова беше добра със всички т.е. беше ги оставила да си правят каквото искат и резултата е налице. Име нещо друго, което се пропуска от всички: Тези "велики доктори", са в пенсионна и предпенсионна възраст (повечето от тях), след две години ще окапят и към проблемите със задълженията ще сме изправени пак пред проблема с 10-15 напускащи/пенисонирани доктори. Факт! Проблемът, е че не идват нови доктори. Всички знаем, защо не идват - не идват заради старите. Междуличностната война в болницата е пословична и не е от вчера. Да!Съгласен съм, че карат и по 24 часови смени и наистина е тежко, но ако в тях имаш капка колегиалност и търпимост, може би, може би, щяхме да имаме не работещи доктори, а отлични екипи, които си вярват и разчитат един на друг. Тогава смените, щяха да са по 8-10 часа. Вместо 1-2 доктора в отделение щеше да има екип от 4-5, които работят по установени правила и процедури. Мога да пиша още, но спирам до тук.
Справедлив19:05 - 10.04.2020
Ей 99% от коментарите ти са на такива прости хора, бо...ци и хейтъри, че направо е гнусно! Да знаете - злобата, завистта и негативизма влияят зле на здравето! Каква далавера от тези доктори, какви два часа на работа, та те лишават себе си и семействата си от нормален живот заради тази болница. Нека един от вас плюещите да изкара едно нощно дежурство или разположение в болницата и тогава да говори. Плюете, а съм сигурен, че всички вие сте опитали до тях и сте срещали само добро. Хвалите един мошеник, който без грам качества нито управленски, нито професионални нито чисто човешки ви манипулира и хвърля само клевети и лъжи! Не ви ли се струва поне малко странно един толкова "велик" специалист да дойде в една провинциална и не в цветущо състояние болница, да компрометира както себе си така и великия кмет, да отрови атмосферата както в болницата така и в град, да води болницата до закриване и въпреки това със зъби и нокти да драпа за този така проблемен пост! Мислете хора, не се поддавайте на такива долни и плоски манипулации!
до обективен17:26 - 10.04.2020
Болницата рсботи и то много добре управителя не ги е изгонил нека се върнат нали всички това искаме но да не поставят условия
обективен12:54 - 10.04.2020
Казусът с болницата в Гоце Делчев е показателен за няколко неща: 1) Управителят не е адекватен и се проваля като мениджър (при желание от страна на 14 лекари в предизвестие да продължат работа до края на извънредното положение, той ГИ ОСВОБОЖДАВА); 2) Лекарите са изпълнили моралният си дълг и са отстъпили назад заради ситуацията, но Управителя бърза да се отърве от тях и не му пука за пациентите; 3) Общинският съвет не защитава интересите на хората, като чрез бездействието си позволява да бъде поставено в риск здравното обслужване на населението; 4) Общинският кмет не заема твърда позиция, протака излишно решението на проблема и се опитва да закърпи положението само заради пандемията, но той проблемът е не е от вчера и не е до утре, трябва да се мисли стратегически; 5) Яростната защита на някои общински съветници на един компрометирал се управител навежда на мисълта за сериозни частни интереси от евентуално закриване на болницата, което е неизбежно при настоящия развой на нещата; 6) Назначената прокурорска проверка е само за замазване на положението и нищо конкретно няма да последва от нея, защото тук не става въпрос за закононарушения, а за липса на управленски потенциал; 7) останалите изводи си ги направете вие и мислете след 4 години за кого ще гласувате! Бъдете здрави, че ако се разболеете ще трябва да разчитате на тези дето ги плюете.
запознат13:33 - 09.04.2020
те всички не можеха да се гледат от алчност Асега се обединиха Националните герои -изпратини с цветя
iSMAIL11:29 - 09.04.2020
Живея в чужбина, моята майка беше възпалила жлъчка, докато си дойда, тоя сатрап Канелов я убедил да и прави операция, било по добре от безкръвната (лапроскопска ли се казва). Разпорил я като животно и си я пуснал вкъщи. Дойдох си 2 месеца поживя в мъки и почина. Не можа да стане от леглото след операцията. Сега щял да напуска - да беше напуснал преди да умориш майка ми бо кл ук нещастен!!! Колко още хора затрихте в тази така наречена болница. Щели да напускат - махайте се!!! Отивайте в частните кабинети да видим, кой пациент ще дойде при вас великите специалисти!! Махайте се и отивайте при Шопов в копривлен да пасете овце, вашта мам...ца!
Стефан11:22 - 09.04.2020
Защо е това бързане с вземане на решение за премахването на Улевинов? Прокуратурата е вътре и нищо чудно да покаже наяве гешефтите на всички тия първаноци, шоповци, които са под шапката на Гераксиев и набързо напуснаха въпреки, че предизвестията им са за три месеца. 10 години не била правена ИНВЕНТАРИЗАЦИЯ, 10 ГОДИНИ!!!! 2 часа работа от 8-10 сутринта, след това по частните кабинети.
пациент10:10 - 09.04.2020
тишина и спокойствие в болницата няма ги псувните наовчаря Шопови и обидите на първанов
hm09:48 - 09.04.2020
На гераксиев му пожелавам да го лекува канелов. Но едва ли, не знае, къде е вратат на болницата. Кгато се разболее в СофияМед при Дмусчиев. Ши6ан б0клук!
Данчо09:41 - 09.04.2020
Другарю Гераксиев, Помним много добре, как обиждахте по време на заседание на общински съвет д-р Радойкова, когато Вие бяхте председател. Вие и 80% от общинските съветнициизбрахте д-р Улевинов за управител. Дойде човека, изложи си план за действие, всички дружно му пожелахте успех. И когато започна да налага правила и ред вие и разни джендъри (радоновци, геровци, джингаровци) се изметнахте, като букови дъски! Не, че Ви е за първи път. Геров казва "Не мисля, че той има ясна политика ...." Ами има: Изисква от докторите да работят по време, когато са на смяна, но феодалните старци не сикат. Правят си кибик в частните кабинети, чакат да дойде баба Атидже от Крибул, да и щипнат 60-80 лв от мизерната пенсия и да си я пуснат болна вкъщи.
ЯНКО07:18 - 09.04.2020
НИЕ ПЪК С СТОЙЛ ПРАВИМЕ ЛЮБОВ
Божик06:36 - 09.04.2020
улевиноов ако беше стока доктор щеше да си е в София,николова и тя,кво търсят тука тези напъдени софиянци???
Ангел23:31 - 08.04.2020
днес бях в траематологията работи професор Стоков светило в тази сфера а къде е овчаря Шопов хора кога е било в наща болница да работи професор.Приветствам кмета за решението който иска да се върне да работи без ултиматоми.Ами когато доиде Улевинов закуска нямаше за болните телевизия 1лв.на час сега пак това ли искате
Явор22:32 - 08.04.2020
Гераксиев и Напускащите лекари са организирана престъпна група която успя да заблуди част от хората , 99% от хората които Ушким днес протестираха не знаят къде е входа на болницата лекуват се в големите градове поради некомпетентност на напускащите а Ушким са там за да ги защитават срам и позор сте всички смешници в България всички разбират от всичко оставете професионалистите да работят
Иво21:38 - 08.04.2020
Москов го докара, той да го махне.
ПОКАЖИ ОЩЕ 4 КОМЕНТАРА
Код за сигурност, въведете кода 9kd