Ново въздушно нападение в Украйна, десета атака над Киев за месец

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не се съобщава за жертви

Предупреждения за въздушно нападение прозвучаха тази нощ в цяла Украйна, с изключение на крайните западни райони. Някои области по-късно съобщиха за експлозии.

Официални лица съобщиха, че се е задействала противовъздушната отбрана в няколко региона на страната. Няма информация за нанесени удари по инфраструктура или цивилни цели. Не се съобщава и за жертви. Ръководителят на военната администрация на Киев заяви, че руските сили са изпратили последователни вълни от дронове към столицата. Това е десетата атака този месец и втората за по-малко от 24 часа. 

Вчера, след поредната нощ на ракетен обстрел, беше съобщено за най-малко 18 цивилни жертви. Във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски каза, че краткосрочните приоритети на страната му са свързани с допълнителни системи за противовъздушна отбрана, ракети, учебни и бойни самолети, както далекобойни оръжия. Очаква се той отново да поиска още оръжия от съюзниците по време на срещата на върха на Г-7, която започва днес в Хирошима.

По-рано украинският президент обяви, че е подписал указ за създаване на Съвет за реинтеграция на Крим на конференция по случай годишнината от депортирането на близо 200 000 кримски татари от съветските власти през 1944-а година:

„Каквото и да прави Русия, агресията й ще бъде сломена. Няма да успее да открадне нито Крим, нито друга част от страната ни. Това е нашият дом. Убеден съм, че ще дойде време, когато всички ние ще можем да се съберем заедно на 18 май и да сме сигурни, че в нашия Крим има свободен живот и няма следа от окупация. Така и ще бъде!“.

Същевременно стана ясно, че Пентагонът е надценил стойността на въоръжението и боеприпасите, които са изпратени на Украйна. Според двама висши представители на министерството на отбраната на Съединените щати става дума за счетоводна грешка за над 3 милиарда долара от обявената сума от 21 милиaрда. Те поясняват, че грешката е резултат от остойностяването на оръжията, които са взети от военните запаси. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK