Новите проби на водата в района на Царево - мътност и микробиологично замърсяване

Снимка: БГНЕС

От здравната инспекция препоръчват в населените места в община Царево да се пие само минерална вода

След наводненията в община Царево и вторите проби, взети за анализ, показват, че морската и питейната вода имат влошени показатели.

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров поясни:

"В повечето населени места там, откъдето вземахме (проби), не само РЗИ, но и ВиК, имаме висока мътност на водата. И микробиологично на много места не е добре. Днеска ги потретваме пробите -  както за морската, така и за питейната вода.

За питейната вода остава забраната. А иначе за морската вода са лоши пробите за цялата община Царево . Има и Ешерихия коли, и ентерококи, много".

Продължават и сигналите за изхвърлени от морето удавени животни. На тях се реагира веднага, а районите се почистват, каза кметът на Ахтопол Станислав Димитров:

"Изкарахме кучета, прасета и всичко това е почиствано. Там, където имаме стигнал, сме реагирали по възможно най-бързия начин и проблемът е бил отстранен". 

Междувременно в Ахтопол проливните дъждове активираха на пет места свличане на земни маси. Четири от тях са по крайбрежната алея:

"Трябва да се допитаме до органите, които могат да дадат адекватно мнение и следователно да вземем адекватно такова решение: Геозащита - Варна, отново ще потърсим тяхното съдействие  и тяхната помощ", каза кметът.

Бедственото положение в община Царево продължава. Лоши са резултатите от пробите на питейната и морската вода, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Бургас.

Остава забраната за консумация на питейна вода, както и призивът да не се влиза в морето. А в Ахтопол пороите активираха свличане на земни маси на пет места в града. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//