Новият апартамент на Цветанов е по-голям, но по-евтин от старите

Снимка: Клуб Z

Двата апартамента, които заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е заменил за луксозен имот с персонален асансьор, по документи са по-скъпи от новия. Това съобщи "Свободна Европа".

Старите апартаменти били собственост на фирма "Артекс" само няколко часа. Веднага след това те са били продадени на бивш подчинен на самия Цветанов. Това е бившият IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков.

Бившият подчинен на Цветанов е придобил двата имота в съсобственост със съпругата си. Така на същата дата, когато Цветанов разменя с фирма "Артекс" две свои жилища от улица "Елемаг" за новия си дом, старите му апартаменти стават собственост на Симеон и Ива Велкови. За тях семейната двойка плаща 470 000 лева. Срещу сумата те получават 190 квадрата жилищна площ и две паркоместа.

Така старите апартаменти на Цветанов излязоха по-скъпи от новия. Според документите семейство Велкови имат с около 100 000 лева по-скъпо недвижимо имущество от новата придобивка на Цветанови.

Новата недвижима собственост на заместник-председателя на ГЕРБ е с обща площ от малко над 315 кв. м. За да придобие недвижимото имущество, Цветанов приписва на „Артекс“ два от своите апартаменти и доплаща 100 000 лева. Сделката е изповядана за сума под 400 000 лева (заедно със замяната и доплащането). Според данни от фирма „Артекс“ цените на имотите в тази и подобни сгради започват от 2600 евро за квадратен метър. Цената за Цветанов обаче е под 630 евро.

"В момента Велков не работи за ГЕРБ“, коментираха от пресцентъра на партията, а впоследствие уточниха, че е напуснал преди повече от две години и половина. Според профила на Велков в социалната мрежа LinkedIn, той и в момента работи като “e-campaigner” към ПП ГЕРБ.

Проучване показа, че Велков е бил в тясна връзка с Цветанов, най-вече в предизборния щаб на ГЕРБ. Преди повече от две години обаче той е напуснал, за да започне работа като държавен служител в „Ръководство въздушно движение“ (РВД).

Новият апартамент на бившия вътрешен министър е разположен на последния шести етаж, в сграда на име "Летера", получила титлата "сграда на годината" през 2017 г. Имотът заема площ от от 240 кв. м. Към него има и двоен гараж, който е отделен от останалите в сградата. Има и предверие с „ВИП асансьор“, чиято шахта, според нотариалния акт, също е собственост на Цветанови.

"Вече е подаден сигнал в прокуратурата за новия имот на Цветан Цветанов от ГД "Боец". Както получаваме всички сигнали, ще се заемем с него." Това отговори говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на журналистически въпрос днес.

Тя обяви, че делото още не е разпределено. "Обичайно то се разпределя на прокурор от Върховната прокуратура, така че имайте търпевие. Прокуратурата е сезирана", каза Арнаудова.

Обичайно в рамките на подобно разседване се изискват документи, информация от Агенцията по вписвания, снемат се обяснения от купувачи, от продавачи, прави се експертна справка за пазарната стойност на определен имот и се взема решение за ивръшено престъплеине.

Няма пречка прокуратурата, ако е сезирна, да възложи проверката да се извърши от КПКОНПИ. /Клуб Z/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK