Нови проби от 30 зони показват, че водата по Южното Черноморие е чиста

Снимка: Infomreja.bg

Случаите на чревни инфекции са значително по-малко в сравнение със същия период на 2022 г.

При взетите проби от морската вода от 30 зони по Южното Черноморие няма констатирано опасно за хората замърсяване. Това са установили проверките, извършени в началото на седмицата от Регионалната здравна инспекция в Бургас, съобщи в сряда БНР.

На сочените досега като проблемни два плажа - Попския край Царево и плаж Лозенец - също е констатирано, че няма превишаване на границите за добро качество на водата.

Проверките на морската вода на Попския плаж, както и в Лозенец бяха извършени съвместно с представители на организацията "Активни потребители". Те бяха провокирани след информация, че нормите за замърсяване са превишени 41 пъти. При последните анализи на пробите замърсяване не е констатирано.

"Не виждам някаква опасност за плажуващите", заявява д-р Мариана Кофинова от Регионалната здравна инспекция в Бургас.

Кметът на Царево Георги Лапчев коментира пред БНР вредите, нанесени на туризма след публикацията на изследването, че морската вода е замърсена: "В мига, в който бе съобщена тази новина, от Южното Черноморие имаше първо истерия на купуване на пробиотици. Второ, близо 50% от хората наистина си тръгнаха. Има отлив. И колкото и да се опитваме да минимизираме тези щети. Има щета от една изключитело лъжлива и груба намеса в националната сигурност на държавата".

Изследването, за което става дума, чиито данни сега са опровергани, е на Софийския университет и Асоциация "Активни потребители". За него бе съобщено преди повече от две седмици.

След това най-напред Министерството на здравеопазването обяви, че не приема за коректни данните от това изследване, според които водите в българското Черноморие са мръсни. Според ведомството се манипулира общественото мнение, дискредитират се държавните институции и доверието в тях и се нарушава спокойствието на гражданите в разгара на туристическия сезон.

То също така упрекна потребителската организация, че след като е засекла замърсяване при непрофесионалните си проби, не е уведомила здравните инспекции, които да вземат адекватни мерки и ако наистина има замърсяване, да се забрани къпането. Вместо това "Активни потребители" оповестява данните две седмици по-късно.

Здравното министерство оспори данните на потребителската организация, като отбеляза, че тя не е представила в публикуваното си изследване протоколи за реда и начина, по който е проведено пробонабирането.

Ведомството припомня, че съгласно действащото законодателство, районните здравни инспекции (РЗИ) извършват мониторинг на качеството на водите за къпане по показателите – чревни ентерококи и ешерихия коли.

Ведомството обяснява също така, че в периода 30-31 юли, когато са правени пробите на "Активни потребители", в региона на Южното Черноморие е имало обилни валежи, които оказват влияние върху показателите на водата за къпане.

"Ето защо РЗИ Бургас периодично дава указания на гражданите, че не се препоръчва влизането в морската вода до два дни след силни дъждове. На всеки постъпил сигнал за лошо качество на водите за къпане, прилежащи към конкретен плаж, РЗИ-Бургас реагира бързо и организира своевременно пробонабиране и анализ на вода от посоченото в сигнала място за къпане, като при излизане на резултатите информира писмено заинтересованото лице и/или институция", посочват от здравното ведомство.

То също така отбелязва, че Лабораторно-изпитвателния комплекс на РЗИ-Бургас, където се извършват изследванията на водите, е акредитиран по всички национални и европейски стандарти, докато същото не може да се каже за лабораторно-изпитвателния комплекс при СУ "Св. Климент Охридски", извършил микробиологичния анализ, визиран в проучването на Асоциация "Активни потребители". Освен това пробонабирането се извършва от висококвалифицирани служители на РЗИ Бургас, преминали необходимото обучение.

Здравното ведомство информира, че данните от ежедневните му справки сочат, че заболяемостта е в рамките на нормалната за сезона и няма ръст в регистрираните случаи спрямо същия период на миналата година. За 2023 г. през месец август до момента регистрираните случаи на чревни инфекции са значително по-малко в сравнение със същия период на 2022 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK