Новата джамия в село Буково е с най-голямото минаре в България

снимки: infomreja.bg

Откриването на новата джамия в гоцеделчевското село Буково, което е родно на областния лидер на ДПС в Пиринско Ведат Хюсеин, събра на втория ден от празника Рамазан Байрам целия духовен мюслюлмански елит и партийни функционери от ДПС.

Церемонията в малкото селце уважиха главният мюфтия Мустафа Хаджи, районният мюфтия Айдън Мохамед и колегите му от Смолян, Пазарджик и София, заместник-председателят на Движението за права и свободи Алиосман Имамов, депутатът Ахмед Башев, областният управител на Благоевград Муса Палев, както и кметове и общински съветници от ДПС.

На поканата не се отзова почетният председател на партията Ахмед Доган заради отсъствието си от страната.

Районният мюфтия Мохамед и областният лидер на ДПС Ведат Хюсеин бяха част от домакинското представителство, което още от рано сутринта посрещна в Буково многото гости, дошли от цялата страна за откриването на мюсюлманския храм в гоцеделчевското село.

Според предварителната програма тържеството започна със специални мюсюлмански ритуали малко преди обяд, а точно в 12 часа бе прерязана и лентата на новата джамия. Тематичен религиозен ритуал изнесоха ученици от Коран курсовете от цялата страна, а за късния следобед, когато започна масовото веселие, със свои изпълнения се включиха и фолклорни състави от неврокопските села.

Гвоздеят на веселата част на тържеството по случай откриването на новия мюсюлмански храм бе групата "ВЕСТ".

Строителството на джамията в Буково започна през 2006 година. Средствата са осигурени предимно от дарения на мюсюлманите от цялата област. Инициативата са подкрепили още Районното мюфтийство и фондации.

Сградата е огромна и внушителна, а гордостта на мюсюлманите и ислямското духовенство е, че именно джамията в Буково е с най-голямото минаре в България.

В селото има и друга джамия, която досега задоволяваше потребностите на местното население. В новия храм има учебен център и се предполага, че именно там още от тази есен ще започне обучението на млади имами от региона. Там ще бъдат провеждани Коран курсове и ще бъдат канени лектори по ислям от страната и чужбина.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
Айдън Мохамед и Абдуллах Салих - районен мюфтия на Пазарджик
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
Айдън Мохамед и Абдуллах Салих - районен мюфтия на Пазарджик

КОМЕНТАРИ

ибраим балкосел23:38 - 12.08.2014
kakvo za hodjata ot godeshewo ne razbrah zeihan
heouihewjfrpokikghtyhlyt][hty][jp,.vjhedcposjkdpwd20:40 - 28.12.2013
A weeeeee gquriiiiiiiii nasrahte cqlata dyrjava s paraklisi krystove i 4erkvi i danaci ne se pla6tat za tqh 60 procenta i razre6itelni sa stroej nqmat popovete vi stanaha nai bogatite i nikoi ne vi oprekva i za vsi4ko tova oprekvate malcinstvata ta ne ste li za trpane a...Va6eto vreme nablijava spoko to ke se vidi.
Ко?10:07 - 12.08.2013
А военната подготовка на терористи ще извършват ли? Кой в 21 век се нуждае от религиозни училища?!?!?!? Това див кретенизъм, нищо хубаво не чака света от ретроградни фанатици като мюсолманите!
IBRAIM VALKOSEL17:01 - 11.08.2013
bravo mnogo golqma djamiq neka vinagi dae palna i da sie polzvate sas zdrave Alah shtee dovolen

FACEBOOK