Нова Зеландия дава 1,89 млн. долара за Турция и Сирия, хиляди медици са на терен

Снимка: Infomreja.bg

Пожарът в пристанище Искендерун е потушен, морските дейности са започнали

Нова Зеландия обяви допълнителни 1,89 милиона долара хуманитарна помощ в подкрепа на Турция и Сирия, съобщава ТРТ.

В изявлението си заместник-министърът на външните работи Дейвид Паркър подчерта, че земетресенията са опустошителни за народите на Турция и Сирия и отбеляза, че Нова Зеландия споделя болката на семействата и близките на засегнатите от бедствието.

Паркър заяви, че 1,26 милиона долара от помощта ще бъдат изпратени чрез Световната продоволствена програма (WFP) в Турция, а приблизително 631 хиляди долара ще бъдат дарени на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), за да бъдат използвани в Сирия.

Паркър също така заяви, че двама специалисти по пожарна и спешна помощ са на терен, за да подкрепят усилията за търсене и спасяване в Турция.

Малайзия изпраща трети екип за хуманитарна помощ.

От друга страна, третият малайзийски екип за хуманитарна помощ, състоящ се от 38 души, пристигна в Адияман, един от най-засегнатите региони от земетресенията в Кахраманмараш.

Очаква се екипът да създаде полева болница в региона, където да бъде разположено 44 тона медицинско оборудване и консумативи.

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа заяви, че след земетресението с център Кахраманмараш общо 144 156 души са работили в здравните заведения в региона, включително 18 022 лекари, 111 699 здравен персонал.

Според публикацията, споделена от министър Коджа в неговия акаунт в социалните медии, 1253 линейки, 6 самолетни линейки и 245 превозни средства oт UMKE - Национален медицински спасителен отряд, както и 9011 лекари и парамедици са изпратени в района на земетресението от други провинции.

Освен това общо 17 868 ранени хора са прехвърлени от зоната на земетресението в други провинции, 953 със самолет, 327 с морски превозни средства, 16 588 с линейка по суша.

Главната дирекция по морско дело на Министерството на транспорта и инфраструктурата заяви, че пожарът в пристанище Искендерун е потушен и обяви, че морските дейности са започнали.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//