Нова книга за Гоце Делчев представиха в града, носещ неговото име

Снимки: Община Гоце Делчев

При голям интерес от страната на неврокопчани, които обичат да четат за българската история и нейните герои, снощи в Дома на културата беше представена книга за патрона на града – Гоце Делчев, издадена по инициатива и със съдействието на Община Гоце Делчев.

С внимание и любопитство млади хора от трите гимназии, заедно с много жители на града, който носи името на големия син на България – Гоце Делчев, участваха в представянето на ценната книга, свързана и с местната история.

Изданието съдържа в себе си гледните точки на няколко поколения наши сънародници – близкия приятел на войводата и пръв следосвобожденски кмет на град Неврокоп - Пейо Яворов, Димо Хаджидимов, Михаил Чаков, Любомир Левчев, Мерсия Макдермот, Ефрем Каранфилов, Тончо Жечев.

Те имаха възможност да чуят от съставителите – известните журналисти и задълбочени изследователи на историята на Пиринска Македония и нейните герои - Любен Генов и Владислав Симеонов, много и интересни факти за дълбоката връзка на Гоце и Яворов и любовта им към поробена част от България и приноса им за нейното освобождение.

На събитието, което е част от честванията в празничната седмица, в която се отбелязват 106 години от освобождението на Неврокоп, организирани от Община Гоце Делчев, присъстваха кметът Владимир Москов, председателят на Общински съвет - Гоце Делчев - Ангел Гераксиев, заместник-кметът Саид Иброш, общински съветници, председателят на Областния читалищен съвет – Благоевград - Васил Новоселски, който връчи поздравителен адрес на съставителите, други гости и общественици.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK