Нов тип екрани за смартфони ще пазят батерията по-дълго

Източник: Thinkstock/Guliver

Представете си да не е необходимо постоянно да намаляваме нивото на яркост на дисплея си, само за да запазим живота на батерията на сматртфона си за по-дълго.

Всеизвестно е, че осветяването на екрана е един от основните консуматори на енергия от батерията на телефона. Голяма част от това се дължи на един специфичен компонент на екрана, наречен поляризатор, пише Рая Райчинова в Smartnews.bg.

Светлината се насочва във всички посоки, което математически може да се раздели на две основни части, перпендикулярни една на друга. Поляризаторът в сегашните LCD екрани допуска преминаването на само една от тези две светлинни групи, като по този начин се губи най-малко 50% от светлината.

А на практика повечето поляризатори губят дори много повече светлина. В проучване, публикувано този месец в Optica, изследователи съобщават, че са създали нов поляризатор с много по-висока енергийна ефективност. Учените са установили, че гравирането на 3D наномащабна схема върху парче силиций дава възможност на поляризатора да взаимодейства със светлината, а също така и да я управлява.

Въпросната схема позволява преминаването и на двете светлинни групи, перпендикулярни една на друга, през поляризатора: когато инфрачервена светлина преминава през поляризатора, схемата допуска първата група светлина да премине, а също така и завърта на 90° своя двойник от перпендикулярна светлина, като по този начин тя също преминава през поляризатора.

Учените докладват за успех от 74% максимална ефективност на поляризатора. Разбира се, технологията трябва да бъде разширена до видима светлина, преди да може да бъде имплементирана в LCD екраните и това да доведе до по-дълъг живот на батериите на различните устройства.

Екипът от учени е обнадежден за оптимизацията на технологията и за постигане не само на удължен живот на батериите, но и на по-ярки цветове на екраните на бъдещите смартфони.

А дали това е ключът към постоянно светещия екран? Решението е в ръцете на учените и на производителите на телефони. /vesti.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK