Нов параклис и три чешми за вековния юбилей на храма в Раздол

снимки: Община Струмяни

Духовен ренесанс на храмовете в красивите малешевски села на община Струмяни, които почти едновременно навършват 100 години от основаването си, се очертава през тази година, заяви кметът на общината Емил Илиев на среща с представители на Инициативен комитет от село Раздол.

Илиев припомни, че преди месец е посрещнал организаторите на 100-годишния юбилей на храма в Никудин и допълни, че наесен ще се направи тържествен водосвет на реставрирания храма в Гореме.

"През изминалата година хората от Добри лаки посветиха тридневни тържества на своя храм. Заинтригуван от нашите храмове и отношението на хората и ръководството на общината, скоро ще ни посети Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, за да обсъдим заедно и начертаем общи цели по възраждането на църквите в общината", каза кметът и даде старт на поредната среща  на администрацията с представители на Инициативния комитет – счетоводителя Георги Туджаров, бившата учителка Виолета Трендафилова,  Йорданка Недялкова, собственика на „Ювиги хан” – Иван Туджаров и кмета на селото Георги Пендурков.

Загрижени за духовните ценности на будното село, родените в Раздол проучват историята, личностите, фактите, но за съжаление няма достатъчно съхранени и описани събития, сподели председателят на Инициативния комитет Георги Туджаров.

Почти цялото село, което наброява двеста души, се включва в подготовката на събитието. В 5 тетрадки са описани чинно даренията за празниците. Особено е горд кметският наместник Георги Пендурков, който с организационен замах и много труд, със съдействието на ръководството на общината, за три години изгради нов параклис на старото оброчище за Спосовден, където се извършват последните  иконописните и художествени дейности., а към храма се изгради стабилен навес.

Три нови чешми ще потекат в селото, където има две защитени жилища за хора с увреждания и където започва изграждането на трето защитено жилище по спечелен  проект от администрацията на Емил Илиев за  повече от 400 хиляди лева. 

Тридневни тържества ще съберат родените в Раздол. На 29 май ще се освети новият красив параклис на Раздол и ще бъде раздаден курбан за здраве. На 31 май ще се отслужи празнична литургия послучай 100-годишнината на храма „Вознесение Господне”, всички ще седнат на обща трапеза с вкусен курбан, а вечерта ще излязат на мегдана, където организаторите предвиждат богата концертна програма с участието на Ваня Найденова, самодейни ансамбли и заря.

„Изключително важно за Раздол и целия регион е отварянето на Гранично-пропусквателния пункт „Клепало”, имаме дадената дума на министър-председателя Пламен Орешарски и много се надявам скоро това да стане факт", сподели още кметът Емил Илиев пред раздолчани.

"Имаме доброто партньорство на държавните и местни органи на нашите съседи от Р Македония. Много скоро, по инициатива на медиите, но не без съдействието на правителствата и съобразени с тях, ръководствата на община Струмяни и община Берово ще организираме брифинг на границата под наслов „Приятелство без граници”. В това начинание ни подкрепят всички съседни община от България и се надявам много скоро да отворим път, който ще оживи цялото Малепешевие”, добави още кметът.

Село Раздол се намира в планински район, в историко-географската област Каршияка. Разположено е в източните склонове на Малешевската планина с надморска  височина 1135 м. Според последното преброяване населението на Раздол се състои от 202 души, голяма част от местните жители са на възраст над 50 години. Доскоро там живееха двама столетници.

 

снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK