Нов храм, парк и около 1000 работни места през 2020 в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Немски и датски фирми правят бизнес в града, разкриват нови работни места

С нов храм, парк и работни места ще започне 2020 година в Благоевград.

Това стана ясно след пресконференция, свикана от кмета Румен Томов, който даде информация за плановете, подети от Общината.

Започваме процедури за изграждането на православен храм в района на пазара. Там има отстъпен терен и имам намерение до година той да бъде изграден. Според мен църквата е един от символите за обединяване на хората в едно населено място. Провели сме разговорите с митрополит Серафим, който одобри мястото.

Самият терен се намира в центъра на пазара и в момента има малко метално параклисче с икона и свещник за вярващите и за тези, чиито свети Мина покровителства. Мястото е осветено преди 10 години, а планове на построяване на храм там бяха правени и от предното управление.

Явява се проблем с паркирането и движението в пазарните дни – сряда и събота.

Но който иска да отиде на църква – ще го направи без да търси препятствия, отбеляза кметът.

През март тази година на среща между бившия кмет на Благоевград д-р Атанас Камбитов и Неврокопския митрополит Серафим бяха обсъдени подробности около изграждането на нов православен храм в Благоевград.

За църквата имаше изготвен проект. Храмът щеше бъде издигнат в парк „Македония“.

Площта, на която щеше да се разпростира, е 800 кв. м, като щеше събира около 2000 миряни.

Църквата е институция, която е взела решение къде да се намира храмът, а аз съм поел ангажимент да помагам, каза днес Томов.

Средствата ще са от дарители – юридически и физически лица. Загатната бе и темата за „анонимния дарител“, с когото бившият кмет е разговарял.

„Църквата има достатъчно съветници по тези въпроси – но по принцип Църквата не желае един човек да инвестира в един храм“.

Храмът ще бъде разгърнат на 3 723 кв. м, от които църквата иска около декар.

В близост до пазара бе спряган и терен за построяване на спираловиден паркинг на няколко етажа, който да бъде управляван от Общината. Този план няма да се реализира, тъй като мястото е твърде малко като площ и е безсмислено да се влага инвестиция, особено на обем от по десет коли на ниво, които ще могат да ползват мястото.

Пазарът ще бъде запазен, за да не ощетяваме хората, които произвеждат и търгуват там, уточни градоначалникът.

Втората процедура също е с ход за изграждане на промишлена зона между Покровнишко шосе и Зелен дол.

На 17-и октомври бе подписан Меморандум за изграждане на модерен бизнес парк в областния център. Индустриалната зона ще бъде разположена върху 115 дка общински терен, който се намира в непосредствена близост до главен път Е-79.

Месец по-рано при посещението на премиера Борисов на депото, открито от кмета Камбитов, стана ясно, че е взето решение за изграждане на индустриална зона Симитли – Благоевград.

Взели сме решение за създаване на индустриална зона „Симитли- Благоевград“. Индустриалната зона обедини двата града. Имаме много инвеститори, но се оказа, че в Благоевград няма земя. Всичко така сте разпродали, раздали, правили, приватизирали, купили тези „честните“ преди нас, че в момента няма къде да се направи индустриална зона, бяха думите на Борисов.

Повече за проекта разкриха тогава и самите градоначалници на Благоевград и Симитли.

Имаме предварителни разговори с подкрепата на премиера и министър Караниколов. Идеята е в Симитли и Благоевград (идеята се уточнява дали обща, или всяка община по отделно) да се направи индустриална зона, започна Камбитов.

В Благоевград има общо около 400 дка земя, а в Симитли има терен на бившите Погреби, който е над 300 дка и предразполага за направата на такава зона. Голяма част от съпътстващата инфраструктура е направена. Коментираме с Камбитов и Борисов създаването на една обща зона, защото разстоянието Симитли – Благоевград е 10 мин., а с новата магистрала - 5 мин., каза Апостолов.

Третата процедура, задействана под ръководството на кмета Томов, е изграждането на парк във военното поделение. В парка ще има алеи, с озеленяване, водни каскади.

На Благоевград му липсва зеленина в центъра, подчерта кметът.

Немски инвеститор пък е избрал Благоевград за откриване на нови работни места. На терен за закупуване в Текстилния комбинат е започнала подготовката за въвеждането на немската фирма „Отобок“, която инвестира 10  млн. евро и разкрива между 100 и 300 работни места. Компанията е международна, има бази в над 50 държави и е лидер в бизнеса – а именно изработка на протези, колани, протези с ел. управление.

Второто предприятие, за което също са налични процедури за навлизане в благоевградския пазар, е датско, но името му бе спестено от кмета. Развитието му е в хранително-вкусовата сфера. Инвестицията е за 50 млн. лв., а разкритите работни места се очаква да са между 500 и 600.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2