Носител на Националната награда за скулптура в Кюстендил е Ивайло Аврамов

Снимки: infomreja.bg

Наградата е на обща стойност 9000 лв.

Носител на Националната награда за скулптура „Акад. Иван Лазаров“ за 2022 г. е Ивайло Аврамов.

Наградата е на обща стойност 9000 лв., като 5000 лв. са подсигурени от Община Кюстендил, 3000 лв. от Министерство на културата, 1000 лв., грамотите и статуетките са подсигурени от Съюза на българските художници.

Домакин на събитието е Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“. Миналогодишният носител на наградата бе представен от директора на галерията Валентин Господинов, който благодари и на музикантите проф. Ромео Смилков и Мартин Дафинов, открили събитието.

Изкуствоведът Любен Домозетски говори за творчеството на проф. Лазаров, на чието име бе учредена Националната награда за скулптура „Акад. Иван Лазаров“ през 2021 г.

Председателят на Съюза на българските художници Любен Генов изказа благодарност на кюстендилската галерия, на Община Кюстендил и Министерство на културата за оказаната подкрепа по учредяването на наградата. Изрази благодарност и към наследниците на Иван Лазаров. Запозна присъстващите с биографиите на петимата номинирани автори Венцислав Занков, Ивайло Аврамов, Павлин Радевски, Снежана Симеонова, Стефан Лютаков.

Наградата е учредена съвместно от Съюза на българските художници, Община Кюстендил, Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ – Кюстендил и Министерство на културата на Република България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK