Нощно бране на тютюн в Гърция - новият хит в Гоцеделчевско

снимка: infomreja.bg, архив

Неврокопчанки изкарват по 40-50 евро от нощно бране на тютюн в Гърция. Това е новият хит за последния месец.

Пълни коли с берачи на тютюн от целия регион всеки ден прекосяват границата с южната ни съседка, за да берат тютюн.

Така много отпускари съчетават полезното с приятното, като хем почиват на море, хем изкарват по някой лев.

Заради жегите гръцките тютюнопроизводители въвели това лято нощно прибиране на реколтата, което пък било по-удобно за нашите берачи.

От началото на август цели семейства излизат в отпуск и минават южната граница да берат тютюн. Работата почва в 20 часа и приключва в 8 сутринта. Средно на нощ се изкарвали по 40-50 евро.

Наетите за бране на тютюн в полето около Драма имат възможност да се прибират сутрин след работа, а тези в по-отдалечените райони нощем берат тютюн, а през деня са по плажовете.

Тютюноберачи коментират, че съчетават отлично почивката си с работата в Гърция и си заработват пари не само за почивка, но и за попълване на дупките в семейния бюджет.

 

снимка: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

vankala16:50 - 23.08.2013
palni izmislici koigo sa4iniava tova neznam ama nikak ne e viarno palni gluposti
по коментарите ще ги познаем11:26 - 23.08.2013
Син на брат и сестра - е това не е ли пълна простащина ,а и претенции някакви има.Жалкото е че ни слагат всички под един знаменател .
ами ето ги най истинските истини11:19 - 23.08.2013
Какъв, ако не прост, трябва да си, за да се радваш на чуждото нещастие, а не да се бориш срещу него. Как може да злорадстваш, че този или онзи чужденец го обрали, измамили и пребили в собствената ти държава и да очакваш да печелиш от него. Трябва да си много прост, за да се гордееш с изобретателността на своите престъпници, чиято жертва утре може да си ти самият.Трябва да си много прост, за да се радваш, че гърците щели да станат толкова зле колкото теб и да не разбираш, че ти продължаваш безропотно да потъваш, докато те продължават неумолимо да се борят. Да не виждаш, че те, дори и фалирали като държава, като общество са на светлинни години пред теб. Че дори заплатите им, по които ти мериш всичко, са в пъти по-големи от твоите нищожни подаяния.
до горния11:15 - 23.08.2013
П.П. Това е само мнението на един англичанин. Пребройте до десет преди да го наплюете и оборвате. Звучи неприятно, но пък трябва да признаем, че много верни неща е казал. По-важно е да помислим как да се променим и да покажем добрите черти от националния характер. Такива има със сигурност. И намен ми естрашно обидна такава квалификация . Покоментарите ще се познаем кой е от описаната група бъгари. Дано този койтотака ни е харектеризирал поне да е разбрал че не всички българи са такива .Иначе боли не боли дозата истина е голяма.

FACEBOOK