Нощни сражения и интензивни въздушни удари в Ивицата Газа

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Град Газа е напълно обсаден

Израелската армия съобщи за нощни сражения и интензивни въздушни удари в Ивицата Газа. По-рано беше обявено, че град Газа е напълно обсаден в рамките на военните действия срещу "Хамас", започнали след нападението срещу Израел на 7 октомври, при което бяха убити 1400 души. 

Според палестинската страна жертвите на израелските атаки надхвърлят 9 хиляди души. 

От ООН отново призоваха за хуманитарно спиране на огъня. 

Днес в Тел Авив пристига американският държавен секретар Антъни Блинккън, който започва от Израел нова обиколка в Близкия изток.

Израел обяви тази нощ, че изпраща обратно в Газа всички работници, които са оттам, както и че "прекъсва всички връзки" с анклава. Като цяло "Израел прекъсва всички връзки с Газа, няма да има повече палестински работници от Газа“, подчерта кабинетът.

Контролираното от терористичната групировка Хамас здравно министерство на ивицата Газа съобщи, че жертвите на израелските удари след 7 октомври вече надвишават 9000. Израел предприе масирани въздушни атаки и започна настъпление в ивицата Газа, след като над 1400 души бяха убити и над 200 - отвлечени от групировката.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен започва нова дипломатическа совалка в Близкия Изток. Днес ще бъде в Тел Авив, а по-късно ще замине за Аман.

Американският вицепрезидент Камала Харис заяви, че Вашингтон няма да се стреми да налага никакви условия върху подкрепата, която оказва на Израел, за да се защити след атаките на екстремистката групировка "Хамас", извършени на 7 октомври.

Днес се очаква речта на лидера на ливанското шиитско движение "Хизбула" шейх Хасан Насралла - първа от началото на войната на Израел срещу "Хамас" наред с ескалацията на напрежението на северната граница на Израел. Оттам съобщиха за масиран въздушен рейд срещу позиции на "Хизбула" от ливанската страна на границата с бойни самолети и хеликоптери. 

Проиранската групировка обяви, че е нанесла удари с дронове, ракети и оръдия едновременно срещу 19 мишени в Израел, включително военни обекти.

Говорителят на Съвета за национална сигурност в Белия дом Джон Кърби заяви, че засега Съединените щати нямат данни "Хизбулла" да е готова за действително откриване на втори фронт срещу Израел. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK