Нона Караджова откри нова клетка на депото за отпадъци край Сандански

снимки: infomreja.bg

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова откри нова клетка на регионалното депо за неопасни отпадъци в край Сандански.

Лентата на пуснатия от днес в експлоатация обект прерязаха екоминистърът и кметовете на общините Сандански, Кресна и Струмяни – Андон Тотев, Илиян Кръстев и Емил Илиев. 

Съоръжението бе изградено за по-малко от година. За целта бяха отпуснати 2 млн. лв. от държавния бюджет. Изпълнител е местната фирма „Бетон“ ЕООД.

12 000 тона неопасни отпадъци от трите общини ще бъдат депонирани ежегодно в новата клетка на депото, което ще обслужва около 60 000 жители от трите общини.

Площадката е разположена в местността „Могилата“, на около 2,2 км северозападно от Сандански. Площта на цялото депо е 81,726 дка.

 „Проектът е от изключителна важност, защото решава дългосрочно въпроса с битовите отпадъци от трите общини. Очакваме обаче последващи действия, така че отпадъците не само да се депонират, но и предварително да бъдат отделени полезните компоненти, които могат да се рециклират – метал, хартия, пластмаса, хартия, стъкло“, каза Нона Караджова.

Тя обаче уточни, че депото може да бъде действащо в продължение на 10-15 години, само ако се изградят допълнителни инсталации – сепариращи и компостиращи.

Нона Караджова обяви, че според новоприетия Закон за управление на отпадъците до 2020 г. най-малко половината от отпадъците, които подлежат на рециклиране, трябва да бъдат отделяни и преработвани, в това число и биоразградимите отпадъци.

„Има достатъчно стимули за общините да се справят с тази задача, поставени са и междинни цели – през 2016 и 2018 г. Общините, които изпълнят тези ангажименти, ще бъдат изцяло освободени от допълнителни екологични такси. Това ще облекчи и гражданите, и фирмите“, допълни министър Караджова.

 До средата на 2014 г. общините с над 10 000 жители трябва да определят площадки за депониране на едрогабаритни, битови и други отпадъци. В противен случай ще плащат 15 % отчисления, предупреди още тя.

„До края на годината общинските съвети трябва да приемат наредби, с които да се въведе ред и обществените сгради и търговските обекти да започнат поетапно сключване на договори с лицензирани за дейности с отпадъци организации и фирми“, каза още екоминистърът.  

Кметът на Сандански съобщи, че по решение на екоминистерството със спестените от реализацията на проекта 130 000 лева ще бъде асфалтиран пътя до депото.

На церемонията присъстваха областният управител Костадин Хаджигаев и заместникът му Георги Баханов, депутатът Митко Захов, както и изпълнителният директор на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"
 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//