Номинираните за съдии в КС уверяват, че няма да се поддадат на политически натиск

Снимка: БГНЕС

На днешното изслушване в комисията присъстваха множество депутати от различни парламентарни групи

Комисията по конституционните въпроси в Народното събрание изслуша тримата кандидати за конституционни съдии от квотата на парламента. Кандидатите за членове на Конституционния съд са съдия Борислав Белазелков, издигнат от парламентарната група на ПП-ДБ, Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС и Цвета Рангелова от "Възраждане".

На днешното изслушване в комисията присъстваха множество депутати от различни парламентарни групи, както и представители на неправителствения сектор, пише news.bg.

В началото на заседанието на всеки един от тримата кандидати бе представен натрупаният им опит и изтъкнато, че и Белазелков, и Атанасова, и Рангелова ще се справят като достойни и в защита на обществения интерес конституционни съдии. Изслушването започна по азбучен ред и първи защити тезата си съдия Борислав Белазелков.

В началото той се позова на основните разпоредби в Конституцията се съдържа от 1 до 24 член, ако бъде избран за конституционен съдия - върховенството на Конституцията, разделението на властите, политическия плурализъм, равенството пред закона, защитата правото на собственост, които не могат да не бъдат разгледани в светлината на преамбюла на Конституцията. В Конституцията е уреден принципът за върховенство на правото и не само отделните разпоредби на Конституцията, но и законите следва да създават уредба, която да съответства на целите на самата Конституция, добави съдия Белазелков.

"Правото трябва да бъде израз на тези ценности, които следват на човечеството, което е защитавано от дълбока древност до днес", подчерта той.

Съдия Белазелков отбеляза още, че винаги се застъпва за чистотата и независимостта на правосъдието. Независимостта на правосъдието не е самоцел, а е необходима на хората да бъдат убедени, че истината и справедливостта са поверени в добри ръце и истината и справедливостта ще възтържествуват. Демократичните устои на обществото се крепят от независимостта и безпристрастието на съда, коментира той и настоя да има независима прокуратура. Конституционните съди в не по-малка степен трябва да бъдат зависими, отколкото други съдии. Сегашният решения на Конституционния съд са били повече политически, отколкото правни, изтъкна съдия Белазелков, който се надява КС да не се развива като политически орган.

Той увери, че ще устои на политически натиск, ако има такъв в Конституционния съд. Натиск обаче, по думите му трябвало да се осъществява, но чрез демократични механизми, да е правоверен и да е законосъобразен. Ако хората не се борят за правата си и не ги защитават, никой няма да позвъни на вратата на някого и да го попита дали иска да отстоява правото си, посочи съдия Белазелков.

Според него в обществото нищо не става без натиск. Ако се остави обществото да се развива на самотек, ще се стигне до края на Римската империя, каза още съдия Белазелков. И допълни - този, който иска да упражни правомерен натиск върху него, трябвало много да тренира, но най-вероятно пак нямало да успее.

Той оцени още, че качеството на законодателството в Народното събрание не е най-доброто и законопроектите не са подготвени в най-добрата си степен. Тази практика не е добра, но волята на законодателя е ясно изразена - трябва да се преценят законите по съдържание. Конституционният съд ще трябва да се превърне във ВАС, защото доколкото е известно един или два пъти е отменил подзаконов нормативен акт, каза съдия Белазелков.

Той уточни още, че не е бил включван в нито една комисия за избор на нотариуси и частни съдебни изпълнители. Съдия Белазелков не е обсъждал въпроса за въвеждане на еднополовите бракове с парламентарните групи. "Бракът като тайнство, а това е бракът, няма как да бъде изживян от еднополова двойка, няма го в нито една религия. Гражданският брак, обаче е сделка, законодателят да реши какво ще прави със сделките", каза Белазелков по въпроса за сключването на брак от еднополови двойки. Неслучайно няма нито една религия, която да признава такъв брак. Вероятно има някакви сатанински ритуали, които се извършват, но нямам представа, по думите му.

Той допълни в заключение на тезата и изложението си, че конституционните разпоредби трябва да се тълкуват въз основата на преамбюла на Конституцията.

Следващият кандидат за конституционен съдия - председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова също представи каква ще е нейната работа в Конституционния съд. Атанасова също като съдия Белазелков заяви, че няма да се подаде на политически натиск, а ще се ръководи от преамбюла на Конституцията.

Тя уточни, че конституционният законодател - в случая КС не борави с понятието "самоотвод". В Закона за Конституционния съд, който съдиите са длъжни да спазват, се борави само с понятието "неучастие в гласуването" за снемане на имунитет на конституционен съдия. От друга страна всеки един от конституционните съдии без значение дали са били народни представители, полагат клетва, че ще спазват добросъвестно Конституцията. Народният представител като такъв полага клетва, че ще спазва Конституцията и ще се ръководи от интересите на народа. Конституционният съдия като народният представител не може да шиканира процес по вземане на решения с отсъствието или неявяването си на работа. Всеки един от конституционните съдии е важно да участва в решенията, които взима колективният орган и няма законосъобразност да се прави отвод по дела, защото такова понятия в закона за КС не съществува, категорична бе Атанасова в отговор на поставените предварителни въпроси дали ще си направи самоотвод по конституционни дела.

И Атанасова се позова на преамбюлите на Конституцията, като смята, че на първо място трябва да се държи място за ценностното ядро на конституцията като представа за общото благо за баланса на индивидуалните интереси и политическата общност като държавно управление.

"Не се подавам на внушения и на натиск. Ще формирам вътрешното си убеждение на база ценностите, принципите и нормите на Конституцията", подчерта Атанасова. Тя е готов да се придържа към водещите концепции и достижения на конституционно правната наука, към нормите на Конституцията и практиката на Конституционния съд.

Атанасова не смята, че ГЕРБ-СДС я номинират за конституционен съдия заради това, че има жалба срещу промените в Конституцията. Народното събрание обаче се забавило прекалено много, докато започне процедурата за попълване състава на КС от квотата на парламента, по думите ѝ.

Тя добави, че ако бъде избрана за конституционен съдия ще изпълнява задълженията добросъвестно и независимо. Счита, че всеки един конституционен съдия формира убеждението си, стъпвайки върху анализ на всички постъпили аргументи, от всички страни както и анализ на цялата практика на КС, на неговите тълкувателни решения, водейки се единствено и само от разпоредбите на Закона за КС и Конституцията.

Десислава Атанасова уточни, че за да се приеме една или друга конституционна промяна, на първо място е дебат не само в юридическите среди, но и експертен и парламентарен консенсус (разбирателство, съгласие). За индивидуалната конституционна жалба очевидно такъв консенсус няма на експертно и политическо ниво, защото до настоящия момент няма формулиран проект, който убедително да отговаря на всички опасения и критики, спрямо тази идея, посочи Атанасова. С промяната в Конституцията се дава възможност всеки съд по искане на страна по делото или по своя инициатива да сезира КС. По този начин се укрепиха правата на гражданите, като им се даде още една възможност да сезира КС, допълни тя.

При приемането на конституционните промени се търси баланса между това да има още една възможност гражданите да имат възможност да се обърнат към КС, но да има институционална преценка от съдебна инстанция за всяко искане до КС, каза още Атанасова.

Накрая след почти 3 часа дебати думата взе и третият кандидат за конституционен съдия - Цвета Рангелова от "Възраждане". И тя като предишните номинирани за конституционни съдии - няма да се подава на внушения и политически натиск като член на Конституционния съд.

Според нея трябва да има широко и професионално обсъждане дали да се даде законово право на конституционния съдия да си направи "самоотвод". "Аз в лично качество, като конституционен съдия бих си дала самоотвод по делото за конституционната жалба срещу проекта за промени в Конституцията", категорична бе Рангелова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK