Нито дума за "Вагнер" в първото изявление на Путин след бунта

Снимка: EРА/БГНЕС

Не става обаче ясно кога и къде е направен записът

Руският президент Владимир Путин направи първото си изявление след въоръжния бунт на наемническата групировка "Вагнер", съобщава "Ройтерс".

В изявлението, публикувано на официалната страница на Кремъл, той отправя поздрав към участниците в индустриален форум.

Не става обаче ясно кога и къде е направен записът.

В събота Путин направи национално обръщение към руския народ, в което осъди бунта на наемниците от "Вагнер", определяйки го като "нож в гърба", и обеща да го смаже.

Досега той не е коментирал публично последвалото споразумение, обявено късно същия ден.

Междувременно обаче Кремъл съобщи, че руският лидер е провел телефонен разговор с иранския си колега Ебрахим Раиси и с емира на Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

Иранският президент изрази пълната си подкрепа за руското ръководство във връзка със събитията от 24 юни, съобщава ТАСС във връзка с първия проведен разговор.

Катарският лидер изрази подкрепа за действията на руското ръководство във връзка със събитията от 24 юни, гласи и второто съобщение.

Наемниците от руската ЧВК "Вагнер", предвождани от лидера си Евгений Пригожин, настъпиха към Москва, за да премахнат "корумпираното и некомпетентно военно ръководство на Русия". Не след дълго обаче внезапно те се върнаха обратно към контролирана от Русия територия в Източна Украйна след споразумение с Кремъл, сключено с посредничеството на беларуския лидер Александър Лукашенко.

Беше договорено предоставянето на имунитет на бунтовниците в замяна на връщането им в лагерите, а лидерът на наемниците се съгласи да отиде в изгнание в съседен Беларус. Неясно обаче остава дали Путин се е съгласил да направи смяна във висшето военно ръководство, или да склони на някакви други отстъпки. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//