Нинова: Решението за ракетите е грандиозен скандал

Снимка: БСП

На закритото заседание военното ръководство ни информира, че не знаят какво и колко ще се дава, обяви тя

„Прави се пореден опит да се обезкърви Българската армия и да бъдат дарени на Украйна последните зенитно-ракетни комплекси C-300, които защитават българското небе.“ Това заяви заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров на пресконференция в Народното събрание.

„Беше казано, че комплексите C-300 няма да бъдат давани, а сега, в условие на извънредност, се  прокарва едно решение, което е на практика празен чек, позволяващ да бъде дарено цялото въоръжение за зенитно-ракетните комплекси C-300 под формата на дефектни ракети“, обясни Зафиров, който подчерта, че не е станало ясно какво точно означава „дефектни ракети“. Според него, следващата стъпка е да се направи излишен и самият зенитно-ракетен комплекс, след като няма въоръжение за него. 

„В знак на несъгласие с това изключително национално предателство и безотговорно поведение на тези политици, внесли предложението и на политическото ръководство на отбраната, групата на „БСП за България“ напуснахме залата, но това не означава, че няма да продължим с всички възможни политически действия да не допуснем този позорен акт да бъде извършен“, категоричен бе Зафиров.

„На закритото заседание военното ръководство ни информира, че не знаят какво и колко ще се дава. От тях се е изискало само да дадат справка с какво разполага България. Те са си изпълнили задълженията, не бива от тях да търсим отговорност. Решението е на правителството и на политическото ръководство“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Това е страшно притеснително - висшите военни нямат никаква представа какво става в държавата по отношение на даренията за Украйна“, подчерта тя.

Нинова информира, че по всички дарения досега, България не е получила и един лев компенсации. „Всички внушения, че ние даваме нещо, срещу което получаваме европейска помощ, са лъжа“, категорична бе тя.

„Вносителите Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев и Кирил Петков не бяха на заседанието, Тагарев избяга и изпратиха военните да се червят и да отговарят: „Това не е наше решение, питайте политиците“. А депутатите натискачи на копчета натискат копчетата без да знаят какво, кога и колко България ще даде. Това е грандиозен скандал, предателство и гарва с националната сигурност“, обобщи Корнелия Нинова.

В заключение тя даде алтернативно конструктивно предложение на решението, което, по нейните думи, е празен чек на правителството да решава при закрити врати – към него да има секретен анекс и в него да се запишат бройките, които се дават. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//