Нинова поиска оставката на министъра на отбраната

Снимка: БСП

Действията и думите му са опасни за националната сигурност, обяви тя

„Няма да подкрепим внесената от ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и ДПС декларация за приемане на Украйна в НАТО. Обръщаме внимание на това, че сериозните, големите държави-членки, изразяват резерви: това са САЩ, Германия, Франция, Унгария, включително има изказване на президента Джо Байдън, на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че трябва на този етап да се въздържат от позиция за приемане на Украйна в НАТО, и че това би изправило целият алианс срещу Русия във война – това означава световна война.

Нашите слагачи обаче бързат да бъдат по католици от папата - ние да заявим категорична позиция за приемането на Украйна в НАТО, без да отчитат факта, че сме на няколкостотин километра от конфликта и можем да бъдем превърнати не само в прифронтова държава, но и в жертва на тази война. Затова категорично се противопоставяме и няма да подкрепим тази декларация.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание.

Тя коментира и бързането парламентарната Комисия по енергетика извънредно да разгледа по-късно днес дали реакторите за АЕЦ "Белене" да бъдат продадени на Украйна: „Виждате от днес, че в много спешен порядък бързат комисията да обсъди и залата да приеме решение за продажба на двата реактора за „Белене“. Ние ще гласуваме „против“, разбира се. Даваме си сметка, че цялото бързане е заради посещението на президента Зеленски в България. Целта, която обявяват, не е тази, която е истината. С продажбата на двата блока целят завинаги да се приключи с проекта „Белене“ на първо място и на второ – да скрият една далавера, защото България е платила 600 млн. за оборудване, което го няма - на площадката има за около 250 млн. Разликата е потънала в нечии джобове и с тази сделка искат да покрият истината за кражбата и корупцията“, каза Нинова.

Тя посочи, че има много професионални и политически въпроси по темата: „След обсъждане със специалисти, можем да ви кажем, че Агенцията за ядрена регулация дава разрешения за такива реактори, още когато се строи площадка. Тя се лицензира предварително за определени реактори, т.е. ако има такава площадка в Украйна, тя вече е лицензирана за нещо друго. Второ, как точно си представят управляващите в България, че ще предоставят на Украйна руски реактори, които изискват руско оборудване, руски резервни части, руски инженери. Как точно си го представят това, че ще бъде прието от украинската страна?“, попита Нинова и допълни, че това означава да поставиш Украйна в ръцете не Русия за цялата тази ядрена централа.

Нинова обясни, че освен това става въпрос за оборудване с възможна двойна употреба, което изисква и евентуално разрешение, което Русия да даде: „Има ли такова разрешение от Русия, нейните реактори да идат в Украйна? Пълно безумие“, каза лидерът на социалистите.

Тя посочи, че заради замразяването на „Белене“, България години наред търпи загуби: „Ако имахме „Белене“, в съвсем друго състояние щеше да е енергетиката на България, бюджетът на България, цените за българските домакинства и българската икономика. Те го погребаха, защото били „гьол“. Сега искат да си покрият далаверата за разликата от 300 млн.“

Лидерът на социалистите заяви: „Във връзка с това, което се случва, с решенията на правителството за Украйна, и не само – предложението на г-н Тагарев за Черно море, което представлява категорично нарушаване на международния договор от Монтрьо, по който България е страна, ние искаме незабавно оставката на министър Тагарев. Той вече е вреден за България. Действията и думите му са опасни за националната сигурност, за сигурността на българските граждани, за мира и за неутралитета на България, за който ние претендираме. Искаме му оставката веднага“, заяви Корнелия Нинова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK