Нинова недоволна от Бюджет 2024: ПП-ДБ надминаха Борисов

Снимка: БСП

„Превръщаме се в държавата на „оня списък“

„Това, което се канят да направят с общините, е абсурдно, дъно, посегателство върху милиони българи“, заяви пред медиите в кулоарите на Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщават от пресцентъра на партията.

Тя коментира: „Вчера на обяд Министерството на финансите изпраща писмо до всички кметове до вечерта да си предадат проектите, които да се включат в бюджета. Първо, никога в бюджет не са се включвали изчерпателно изброени проекти, защото, включени веднъж, това означава край - това са проектите. И всички други общини увисват, т.е. всички хора, живеещи в общините остават без комунални услуги, без вода, ремонт на улици и т.н“, подчерта Нинова.

Лидерът на БСП посочи, че именно заради този изключително важен за всеки български гражданин въпрос социалистите са поискали финансовият министър Асен Василев да дойде на изслушване в Народното събрание още днес. „Виждате, крият го, не иска да дойде“, добави тя.

Корнелия Нинова бе категорична, че БСП ще направи всичко по силите си, и с кметове, и с други партии, участвали в местните избори и които имат свои представители в местната власт – това да не се допусне.

„Превръщаме се в държавата на „оня списък“. Така беше по Плана за възстановяване и устойчивост, сега е така и по бюджета - всичко решават само по „оня списък“, но техния списък, а не списъка и нуждите на българските граждани“, заяви лидерът на БСП.

По думите на Нинова има кметове, които не са получили това писмо – например, кметове на БСП от Североизтока, които в момента се борят с последствията от бурята. „Други в момента си формират екипи, нямат още председатели на Общински съвети. Трети са заварили празни бюра – всичко от гербаджийските кметове преди тях е изтрито и махнато. Няма на какво да стъпят. И управляващите използват този луфт и хаос, за да си прокарат правилния списък с правилните общини за правилните фирми. Поредната кражба от бюджета за определения списък“, заяви Корнелия Нинова и припомни, че включването в бюджета на конкретика за общини и проекти е било по предложение на ГЕРБ.

„Надминаха и Борисов – той ги раздаваше тези пари с постановление на Министерски съвет и от прозореца на джипката. Тези днес искат да узаконят тази кражба в Закон за бюджета“, заключи лидерът на БСП.

„Пет месеца правителството и мнозинството разигравате цялата държава с взаимен рекет и извиване на ръце за разпределяне на порциите във властта и за пари. Така беше по ПВУ, когато се скарахте чий списък от фирми да вземе повече пари. Така беше за „Лукойл“, когато се скарахте какъв да е срока на дерогацията и да има ли особен управител. Така е за МВР – половината от вас искат оставката на един министър, другата – на друг. Но дойдохме и до най-важния въпрос за държавата - бюджета. И отново сме свидетели на рекет и извиване на ръце в сглобката, за сметка на държавата и на хората“. 

С тези думи лидерът на БСП се обърна по-рано днес в парламентарната зала към ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, и ДПС.

„Заради изборите излязохте един месец в отпуска и отложихте бюджета. Един месец след изборите нямаме бюджет. Отложихте вота на недоверие, за да се разберете помежду си как да окрадете парите от бюджета“, посочи още Нинова и подчерта: „Искам да информирам българските граждани по най-важната тема, която касае всеки един от тях – което касае дали ще имат вода, дали ще имат болница, детска градина, ток, пътища“.

„Кириле Петков, Христо Иванов, някога, когато работехме заедно, ние започнахме да се борим с този модел на финансиране и кражби от общините, защото това е кражба от всеки български гражданин. Какво правите сега? Продадохте енергията на протеста от 2020 г., сега продавате и кметовете  - вашите, хайде не мислете за нашите“, обърна се към ПП и ДБ Корнелия Нинова и добави: „Готов ли е Васил Терзиев с проектите си, които трябва да предаде от 12 ч. на обяд до 7 часа вечерта? Готов ли е в Благоевград вашият кмет? Във Варна? Питахте ли ги? Защото ние нашите ги питаме.“

„Знаете ли какво е в момента състоянието в държавата? Има кметове, които не могат да си направят още екипите. Не са избрани още председатели на общински съветници. А един техен герой, на ГЕРБ, от Стамболийски взел, че изтрил всичко от компютрите. Е, новият кмет как ще подаде проект в рамките на 4 часа до министъра на финансите? И какво следва от това – който си е предал проектите вчера, ще бъде включен в бюджета и ще бъде финансирана неговата община. Който не ги е предал – край“, реагира лидерът на българските социалисти и зададе и попита: „Хайде да видим колко кметове и кои са ги предали? Искате ли да се обзаложа, че са ги предали само кметове на ГЕРБ и ДПС, които са чакали този инструктаж и готови с документите са изприпкали в Министерството на финансите“.

„За какво се борихме на тези местни избори за промяна на модела „ГЕРБ“? И най-вече ПП и ДБ – докога ще ви употребяват като салфетки? Окрадохте парите в държавата, разпределихте си министерствата, разпределихте си фирмите и държавните дружества. Сега и общините ли искате по този начин? Е, няма да стане“, заяви лидерът на БСП.

Нинова се обърна към всички други партии, към всички местни коалиции, участвали и спечелили местен вот, не само към партиите в парламента: „Нека да се обединяваме и да се противопоставяме на това, защото не може да се търпи повече, това е дъното на държавата, това е разпад на държавността“. 

И отново заяви към управляващите: „Не стига, че създадохте този хаос в държавата, ами сега го хвърляте и в общините. Колко милиона българи обричате – да нямат път, да нямат вода, да нямат детска градина, ток, транспорт до общинския център“, посочи лидерът на БСП и добави: „И пак само за отбрани, и пак само с готови списъци – като миналия път по Плана за възстановяване и устойчивост. И мислите, че ще мълчим и ще търпим? Аз съм сигурна, че много повече са кметовете, които ще застанат на наша страна и ние ще ги защитим в този процес“, категорична бе Нинова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK