Нинова: Не Борисов управлява България, а ДПС управлява ГЕРБ

Снимка: Infomreja.bg

„Днес, по време на гласуването на самолетите, официално беше подпечатано управлението на ДПС. Не Борисов управлява държавата, а ДПС управлява ГЕРБ“.

Това заяви в ефира на БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя обясни, че БСП е против закупуването на F-16 по финансови, икономически, военнотехнически, частично и политически причини. Като финансово-икономическите мотиви тя посочи – сделката е много скъпа, над 2 млрд. лв., което надхвърля 2% от БВП. „Плащането ще се извърши еднократно, тази година, вместо разсрочено и в годините, за да облекчи бюджета. За да стане това се взема нов заем и се увеличава дефицитът в бюджета. Това е твърде скъпа сделка за бедна България“, каза тя и подчерта, че в същото време има много недофинансирани социални системи - здравеопазване, образование, пенсионерите, младите семейства.

Нинова определи като скандално заявеното от премиера, че той самият е настоял да се плати еднократно сега и веднага всичко накуп. Тя обясни, че изложените от него аргументи, че не искал да оставя борчове на следващото управление, са несериозни. „Сега заемът ще бъде плащан от всички български граждани“, наблегна председателят на БСП. Нинова посочи и военнотехнически причини - намалено е въоръжението, ракетите, броят на пилотите, които ще се обучават, очевидно за да се влезе в по-ниската цена. 

Корнелия Нинова подчерта, че в политиката се съди по две неща дали си управляващ или опозиция – бюджет и вот на недоверие. „Днес ДПС подкрепиха ГЕРБ за актуализация на бюджета за закупуването на самолетите и без техните гласове, това нямаше да стане“, каза тя. Лидерът на БСП припомни, че коалициите на БСП с ДПС и други партии винаги са били явни и открити, а не скрити. Тя подчерта, че левицата е гласувала заедно с ДПС по определени закони, а по други – не, но не е зависела от движението. „Правителството сега зависи от тях“, категорична бе Нинова.

Тя припомни, че Цветанов е признал за разговори с ДПС за влизане в зала срещу връщане на преференциите, после ГЕРБ ги е подкрепила за финансирането на партии от бизнеса, а днес са гласували заедно за F-16. „В момента oт гласовете на ДПС зависи дали правителството ще управлява. Борисов явно вече няма доверие в ОП - не е сигурен, защото те са му официалният партньор, но те постоянно са в пререкания помежду си, не може да се разчита, че те ще гласуват единно, както показаха и днес. Понеже той не може да се чувства стабилен с тях, прибягва до по-сигурното. Така той управлява с гласовете на ДПС“, каза лидерът на БСП. 

Корнелия Нинова заяви, че се намираме в безпрецедентна ситуация и затова е призовала президента да свика КСНС за изтичането на данни от НАП. „Ще ми се този път Съветът да е различен. Винаги се сблъскваме партийно, политически, но този път няма място за това. Ситуацията в момента е много притеснителна“, заяви тя. Според нея управляващите я подценяват и неглижират умишлено, защото са притеснени. Тя подчерта, че вече официално е излязла информация, точно какви данни са изтекли - имена ЕГН-та, адреси, имейли, банкови преводи, сметки, лични карти.

„Политическата ми оценка е – корупция и некадърност. Над 2 млрд. лв. се вложиха в електронното управление и резултата го виждаме. Свидетели сме и на безотговорност и безхаберие в момента“, каза Нинова. По думите й за да помогнем на тези, които сега са застрашени, трябва да има разум – правителството да приеме, че сме в тежка криза и това е сериозен удар по националната сигурност и да се чуе какво предупреждават IT специалистите от няколко дни, колко опасно може да е това за всеки – да се прехвърли имот, да се издаде фалшиво пълномощно, да се изтегли кредит от наше име. „Очакваме на КСНС да се признае, че има проблем и да се вземат мерки. Трябва да се овладее кризата, да се минимизират щетите и да се каже на хората какво трябва да правят“, заяви тя. Нинова изрази потрес от думите на Борисов днес. „Или е тотално неадекватен на ситуацията, или е много притеснен и се чуди как да я замаже. Той каза, че не само, че няма да има отговорност в НАП, а ги хвали, че се справят много добре“, подчерта тя.

Нинова заяви, че БСП е силна опозиция, изработила е алтернатива.

Тя подчерта, че „Визия за България“ е била създадена заедно именно с хората на над 500 срещи. По думите и има резултат от това – 50 000 гласа отгоре на европейските избори и още едно евродепутатско място и БСП е на 5-то място сред социалистическите и социалдемократическите партии в ЕС. Тя категорично отрече твърденията, че предложенията на БСП за преизчисляване на пенсиите, за намаляване на ДДС за лекарства и храни от първа необходимост и други социални мерки са полулизъм. Нинова обясни, че левицата години наред седи зад тях и се бори, а много такива мерки са приети в редица европейски държави.

„Управляващите заедно с ДПС приеха 1 лев финансиране на партии и отварянето за финансиране към бизнеса и президентът наложи вето на второто. Двете са свързани - обясни тя. По думите й основната мишена е БСП. „Били сме и в по-трудни ситуации, ще се справим. Днес върнахме част от наддадената субсидия. ГЕРБ правят грешка, защото не познават психологията на БСП. В трудни моменти партията се мобилизира страхотно и хората са готови да работят без заплати, да дават дарения“, заяви председателят на БСП. Тя даде като пример енергията и хъса, съпровождащи подготовката на събора на левицата на Бузлуджа.

Корнелия Нинова подчерта, че залогът за БСП на местни избори е голям.

„Те са най-важни, защото са най-близко до хората и решават техните най-наболели проблеми, дават възможност да правиш социална политика“, коментира тя. Лидерът на левицата заяви, че партията е съсредоточена върху подготовката за тях, вървят конференции и номинации. По думите й БСП е първата пария, която вече е обявила кандидати за кметове. На въпрос за кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София, Нинова отговори, че тя има своите номинации. “Аз гледам и чакам спокойно и търпеливо. Градската организация на София трябва да се произнесе. Манолова има своите качества – трудолюбива е и отдадена на социални и справедливи каузи“, заключи Корнелия Нинова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK