Увеличението на цените е най-големият проблем. Това заяви министърът на икономиката Корнелия Нинова пред депутатите от ресорната комисия. Инфлацията засяга всяко семейство, по думите й. Държавата полагала усилия да помогне на българските граждани, съобщава news.bg.

Обективният фактор за ръста е войната и международните пазари. И субективни елементи влияели на цените. Наблюдаваме опити за спекула с цените, каза министър Нинова. Вижда се един сериозен скок от доставна цена до продажна цена, подчерта тя. На места разликата е до 100%, стана ясно от думите й. Икономиката се крепи на предлагане, търсене и цена, каза икономическият министър. По отношение на предлагането няма проблеми, има достатъчно стоки, успокои Нинова. Увеличава се търсенето в определени периоди. Истинският проблем е в ръста на цените, каза Нинова. Някои искали за 2-3 дена на гърба на народа да натрупат милиони, повтори министърът.

Другата тема по която тя отговаря на депутатите е зърното и продоволствените запаси в държавата. Наясно сме какви резерви от зърно ни трябват.1,1 милиард лева ще се вложат за попълване на резерва до 2023 г., както обясни тя пред депутатите. А зърното ще се изкупува през стоковата борса.

Няма забрана за износа от страна на България. Въпреки това през МЗГ сме уведомили ЕК, че при нужда ще спрем износа .Някои европейски държави вече предприеха такива мерки, каза министърът на икономиката.